26. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM:Päikesepaneelid hoiavad elektriarved kontrolli all

Kasvavaid elektriarveid ja elektriturul tekkivaid hinnahüppeid saab hoida kontrolli all nii elektri kui ka sooja vee tootmiseks kasutatavate päikesepaneelidega.

Päikesepaneelide hind muutub aasta-aastalt soodsamaks igale majaomanikule ning korteriühistule. Päikesepaneelide müüja ja paigaldaja Smartecon OÜ juhi Magno Kure sõnul on Eestis päikeseenergiale hea potentsiaal, sest siinses kliimas on paneelide tootlikkus võrreldav  Kesk-Euroopaga.

„Päikesepaneelide tootlikkus sõltub olulisel määral selle takistusest, mille suurim mõjutaja on omakorda temperatuur – mida jahedam õhk, seda väiksem takistus ning kõrgem pinge, mis tähendab, et päikesepaneelide tootlikkus on parem,“ selgitab Kure. „Teiseks päikesepaneelide vaenlaseks on tolm, mis tahes-tahtmata õhus ringleb ning paneelidele langeb. Eestis on tolmuga seotud probleemid väikesed, kuna sademeid on igal aastaajal piisavalt.“

Kure lisab, et Eesti inimesed on päikeseenergia osas aina teadlikumad ning soosivamad, sest positiivseid näiteid tekib pidevalt juurde. Kui eramud lasevad enamasti paigaldada kogu maja elektritarbimist katvad päikesepaneelid, siis ühistute puhul on kõige praktilisem kasutada päikeseenergiat üldenergia tootmiseks, näiteks kattes liftide, ventilatsioonisüsteemide, üldvalgustuse, garaažiuste ja parklasoojenduse kulud.  Ettevõte on paigaldanud süsteemi mitmetele eramutele,  tootmisettevõtete lao- ja abihoonetele ning ka eakatekodule.

Smartecon OÜ pakub päikesepaneelide paigaldust n-ö võtmed kätte lahendusena , teostades kõik – esmase konsultatsiooni, projekteerimise, liitumise võrguettevõtjaga, seadmete tarne, paigalduse ja seadistuse. Tuge pakutakse ka süsteemi kasutamise ajal, kusjuures paneelide ja invererite garantii on olenevalt seadmest 5-12 aastat.

Smartecon OÜ kasutab usaldusväärse tootja WINAICO valmistatud kvaliteetseid päikesepaneele, mis on mitmete testide võitja ning mille põhiturg on Jaapan ja Euroopa. Siinkohal rõhutab Kure, et väga palju pakutakse turul paneele, mis ei ole kvaliteetsed.  Selle kontrollimiseks annab Smartecon OÜ hinnapakkumisega kaasa küsimustiku, kus on välja toodud erinevad parameetrid ja kriteeriumid, millele paneel peab vastama ning mida klient peaks analüüsima ka teiste pakkujate puhul. „Oluline on mõista, et päikesepaneel peab vastu pidama väga pikka aega ning tagama lubatud tootlikkuse. Kui tootlikust pole, muutub ka projekti tasuvusaeg ning pikemas perspektiivis on selline analüüs äärmiselt oluline,“ mainib Kure.

Investeeringu tasuvusajaks on keskmiselt 10 aastat, kusjuures elektrihindade kasvades muutuvad päikesepaneelid aina tasuvamaks.  Päikeseenergia kasutamine tähendab elektrihinna fikseerimist minimaalselt ca 25 aastaks. 25 aastaga kaotavad paneelid oma tootlikkusest ca 20% ehk ka pärast seda on nende tootlikkus vähemalt 80% – selle kohta annavad paneelide tootjad ka garantii 25. aastaks.

Paneelide omanik ehk elektrienergia tootja säästab nii võrgutasudelt kui vähem kasutatud elektrilt. Suurema tootlikkuse korral saab kasutamata energia müüa võrku ning selle eest makstakse lisaks elektrihinnale ka taastuvenergiatoetust. Lisaks paraneb päikesepaneelide kasutamisega hoone energiaklass, mis suurendab kinnisvara väärtust. Vähetähtis pole ka mõju keskkonnale: päikesepaneelidest toodetud elekter on kõige puhtam ning kõige väiksema ökoloogilise jalajäljega elektritootmise viis, tekitamata müra ja eraldamata jäätmeid. Keskmise suurusega päikeseelektrijaama energeetiline tasuvusaeg on 3-4 aastat. See tähendab, et sellise ajaga toodab jaam ise sama palju energiat, kui kulus selle komponentide tootmisele.  

Kindlustunde annab ka see, et läbi spetsiaalse tarkvara saab oma paneelide energiatootmist jälgida internetist - selle abil kindlaks teha, millal on energiatootmine kõige efektiivsem ning vastavalt sellele tarbimist ajastada.

Tulenevalt eelnevast on Smartecon OÜ juhi sõnul päikeseenergia mugav, hooldusvaba, keskkonnasäästlik ning tasuv, lisades, et siiski on olulisim veenduda paneelide ning paigaldaja kvaliteedis. „Päikesepaneelide puhul on tegu suurepärase investeeringuga, tootlusega ca 10% aastas, mis sobib nii kodu- kui ka suurtarbijatele,“ nendib Kure.

Küsi lisainfot ja hinnapakkumist!

www.smartecon.ee

 

 

Autor: kinnisvarauudised.ee CM artikkel

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474