Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 5. jaanuar 2021

Betoonpõrandate ületasandamine tasandusseguga tagab kvaliteetse siseõhu ning hoiab kokku kliendi ja ehitaja aega

Siseõhuprobleemide lahendamine on kallis ja katsumusterohke. Ilmnenud probleemid tuleb loomulikult lahendada ja vead parandada, kuid oluline on keskenduda ka nende ennetamisele. Oluline on eelistada ehitusmaterjali, mille kvaliteeti saab usaldada ja mille taga on vastutustundlik tootja, nõutavad tunnustused ja kvaliteedikontroll.

Eestis valatakse betoonist põrandaid pigem nii, et nende pealispind jääks kohe võimalikult sile ega vajaks betooni ja pinnakattematerjali vahele enam isevalguvat tasandussegu. Selline betooni peegelsiledaks lihvimine sulgeb aga betooni poorid ja tavapärase 1 cm nädalas kuivamistempo asemel kuivab betoon kaks korda kauem – 1 cm 2 nädalat. Samal ajal on betoon kõndimiskuiv juba järgmisel päeval, seega minnakse pindamistöödega pahatihti edasi harjumuspärase „1 cm nädalas kuivamise” graafikus.

See võib aga tekitada hiljem hoones tõsiseid niiskusprobleeme, kahjustusi ja otseseid kulusid riknenud materjalide näol, samuti põhjustada ruumi siseõhu kvaliteedi ja lõhnaprobleeme, mis pikas perspektiivis on tervisele kahjulikud.

Probleemi põhjus peitubki mittetäielikult kuivanud betoonis, selle kõrges aluselisuses, mis teatud tingimustel võib reageerida viimistlusmaterjali aluskihi ja selle kinnitamiseks kasutatava liimiga, reageerides leelisele niiskusele. Selle tagajärjel lagunevad neis olevad orgaanilised ained, tekitades spetsiifilist lõhna.

Tasandussegu vajalikkus

Kiilto koostöös Floorexiga soovitab sellist riski kindlasti ja alati vältida. Juba 5 mm tasandussegu kiht betoonil võimaldab probleemi tekkimist ära hoida, kuna vähese leelisesisaldusega (pH < 11, betoonis seevastu pH 12–13,5) 5 mm paksune põrandatasandussegukiht toimib pinnakattematerjali ja betooni vahel justkui puhvrina allpool olevast betoonist tingitud leelisekoormuse vastu. Poorid jäävad avatuks ja betoon saab normaalselt kuivada. Tasandussegu kuivab oluliselt kiiremini, lubades teha valu õhemalt ja kõik see kokku oluliselt vähendab ülalmainitud riske.

Sellise lähenemise plusse osatakse hinnata Soomes ja Rootsis, kus siseõhu kvaliteet on primaarne: seal ei lubata betooni peegelsiledaks „kopterdada”. Tasandusseguga tehtud lahendusi kasutatakse Rootsis juba aastakümneid ja selle heaks tõestuseks on Kiilto AB ja tema kogemused ning tooted.

Kõik põrandatasandussegud, mida Kiilto soovitab pinnakattematerjali all kasutada, on vähese leelisesisaldusega. Vähene leelisesisaldus põhineb sageli kiirkivinevates toodetes kasutataval aluminaattsementi sisaldaval sideainesüsteemil. Kiilto põrandatasandussegudes on see olnud kasutusel juba aastatuhande algusest.

Tasandussegukihi kaitsva mõju seisukohast peetakse betooni kriitiliseks niiskuse piirväärtuseks umbes 90% RH. Sellest piirväärtusest allpool liigub niiskus auru kujul. Tasandussegukihi kaitsvale mõjule lisaks on oluline arvesse võtta ka konstruktsiooni ja liimimise toimivust. Mida niiskem on aluspind, seda aeglasemalt veepõhine liim kuivab. Liimitavate plastpinnakattematerjalide korral ei tohiks aluspinna niiskus mingil juhul olla üle 85% RH.

Soomes arvestab Kiilto OY võimalike siseõhuprobleemidega juba toodete arendusjärgus. Näiteks vaibaliimide väljatöötamisel on siseõhku mõjutavaid tegureid arvesse võetud alates sideaine arendamisest.

Kahjulikud ühendid

2-etüülheksanooli puudumine. On kahtlustatud, et 2-etüülheksanool on seotud ka halvast siseõhust tingitud haigusnähtudega. Soome elamuhügieenimääruses (asumisterveysasetus) on 2-etüülheksanoolile seatud kontrollväärtuseks 10 µg/m³. Niisuguse märgistusega toodete puhul oleme kindlaks teinud, et 2-etüülheksanooli ei teki mingites kasutustingimustes.

Niiskus, mida veepõhine vaibaliim aluspinda kaasa toob, tekitab sageli diskussiooni, ent tegelikult ei tekita aluspinna pinnaniiskuse hetkeline tõus paigaldamise käigus siseõhuprobleeme. Juuresoleval graafikul on võrreldud 50 mm paksuses pindmises betoonplaadis (85% RH) sisalduva vee kogust vaibaliimist tuleva vee kogusega.

Kalkulatsioon on ligikaudne. Pindmises betoonplaadis sisalduv niiskus ja liimiga kaasnev veekogus varieeruvad toodete vahel.

Plastifikaatorite puudumine. Liimides ja plastpinnakattematerjalides kasutatavad plastifikaatorid on tüüpiliselt väikesemolekulilised ühendid. Kuigi nende osakaal toodetes on massiprotsentides sageli väike, on nende ainehulk ja sellest tuleneda võiv kahjulik toime siseõhu kvaliteedile sageli märkimisväärne. Seetõttu ei sisalda selle märgiga Kiilto põrandaliimid plastifikaatoreid.

M1 emissiooniklassiga tooted. Emissiooniklass jaotab tooted kolme kategooriasse: M1, M2 ja M3.

M1 klassi kuuluvad kõige rangematele emissioonimääradele vastavad tooted, millest ei eraldu ruumi õhku kahjulikke ühendeid ega lahusteid, M1 klassi tooted on turvaline valik. Kõik Kiilto kruntained, vaibaliimid ja tasandussegud, mida soovitame pinnakattematerjali all kasutada, on M1 emissiooniklassiga.

Uus kontseptsioon ja uued tooted

Et olla parem partner oma klientidele ja pakkuda kõige kvaliteetsemaid lahendusi, teeme igapäevaselt tööd nii oma tootearenduse, nõustamise kui ka uute teenuste ja võimaluste pakkumise osas. Nüüd oleme põrandate tasandamise sektoris turule tulemas täiesti uue kontseptsiooni ja uute toodetega, seda koos hea partneri Floorex OÜ-ga.

Põrandate tasandamine tasandussegudega on hetkel ehitusturul kasvav trend, sest see lubab vältida võimalikke hilisemaid probleeme. Samuti säästab see kliendi aega – aeg on kõikidest ressurssidest kõige kallim ja ei taastu. Seega on Floorex ehitanud veoauto baasil mobiilse pumpamissüsteemi, kus on olemas kõik vajalik, et objektil põrandaid suurtes mahtudes tasandada. Pumpamisega saab alustada praktiliselt kohe, kui auto on objektile jõudnud, lisaks toodab selline süsteem minimaalselt jäätmeid (kuivsegu kottide näol), kuna segu on kaasas „big bag“ pakendites. Meie võimekus ja mobiilsus lubavad teenindada kliente alates eramutest kuni suurte kaubanduspindadeni välja, sealhulgas ka tööstusettevõtteid.

Kiilto ja Floorexi eesmärgiks on ennetada probleeme, pakkuda klientidele parimaid lahendusi ja usaldusväärset teenust tunnustatud ja kvaliteetsete materjalide ning tööga. Nii hoiame ära ruumide niiskusprobleemid, võimalikud kahjustused ja sellest tingitud lisakulud ning garanteerime, et klientidele on ruumis kvaliteetne siseõhk.

www.kiilto.ee

www.floorex.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474