Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 26. mai 2022

6 nõuannet, kuidas valida päris oma kodu

Kinnisvara ostmisel on palju nüansse, eriti esimese kodu otsingul. Tartu piirkonna kinnisvara uusarenduste turuliidri Reterra Estate turundusjuht Evely Ventsli annab nõu, millele tuleks kodu valikul kindlasti tähelepanu pöörata.

Tee nimekiri asjadest, mis ei ole läbiräägitavad

Alati on kasulik panna tähtsa otsuse puhul paberile plusse ja miinuseid. Kinnisvara ostmine on väga oluline samm sinu elus ning kindlasti oleks hea ju ette mõelda, mis ei ole sellel puhul läbiräägitavad. Näiteks mõnele inimesele on vastuvõetamatu korter esimesel või viimasel korrusel, põhjapoolsed aknad, avatud köök või kooli puudumine lähipiirkonnas.

Tulevase kodu suurus

Milline peaks olema uue kodu suurus ehk ruutmeetrite ja tubade arv? Koroonaperiood näiteks muutis väga oluliseks kodukontori võimalused, sest lisaks kodus töötamisele said pered proovida ka koduõpet. Mis vahel uute korterite puhul segadust tekitab, on ruumide mahutavus. Inimesel, kes igapäevaselt kinnisvaraga ei tegele, võib tekkida korteriplaani vaadates küsimus, kui suur diivan elutuppa mahub ning kas lisakapp mahutub vannituppa. Arenduse müügiesindaja või maakler aitab kindlasti plaanidest ja mõõtudest paremini aru saada.

Uus vs. vana korter

Kas näed end pigem vanemas ajalooga kodus või moodsamas elukohas? Mõlemal on plusse ja miinuseid. Tõenäoliselt peab vana hoone puhul kulutama rohkem raha renoveerimisse, sest uuendamist võivad vajada ebatõhusad kütte-, jahutus- ja torustikusüsteemid. Samas ei nõua uued kodud nii sissekolimisel kui ka esimestel aastatel kuigi palju tööd ja stressi, kuigi võivad olla ostuhinnalt kallimad.

Uuri oma finantsvõimalusi kohe

Kui endal ei ole piisavalt raha kogunenud ja on plaan laenu taotleda, võiks panga poole pöörduda kohe koduostu mõtte tekkides. Keskmiselt on eluaseme pangalaenu omafinantseering 20% korteri ostuhinnast. Kasutada võiks ka KredExi käendust, mis on abimeheks neile, kes soovivad võtta laenu uue eluaseme ostmiseks ning vähendada esmase sissemaksu kohustust. Infoks kogemusteta koduostjatele: notarikulud ja riigilõiv sõltuvad objektist ning tehingu summast. Ehk mida kallim on kinnisvara, seda suurem on notarikulu.

Ole realistlik

Esimene ostetud kodu ei jää tõenäoliselt eluaegseks unistuste koduks, sest aja jooksul muutuvad inimeste vajadused, soovid ja maitse. Esimene kodu võib olla hinnalt soodsam ja pisem, kuid selline, mille väärtus ajas tõuseb.

Mõtle asukoht hoolega läbi

Väärtusliku kinnisvara kuldlause on teadagi „asukoht, asukoht, asukoht” ning see vastab tõele. Hea asukoht on see, kust piisavalt mugav tööle, kooli, lasteaeda ja kauplusesse minna. Samas peab kodu ümbrus olema turvaline, kaunis, vaikne ning pakkuma tegevust nii noorele kui ka eakamale. Asukoht on oluline ka põhjusel, et reeglina soovitakse, et kodu väärtus aja jooksul kasvaks. Aga kõige tähtsam on, et asukoht vastaks sinu ja su perekonna vajadustele ning teeks teid ka pikemas perspektiivis õnnelikuks.

Tartus ja selle lähiümbruses müüdi möödunud aastal uusarendustes kokku rekordarv 1343 uut korterit, võrreldes eelnenud aastaga kasvas turg 74 protsenti. Sarnaselt Tallinnaga otsib ostja Tartus eelkõige 2- ja 3-toalist, A-energiaklassiga, väiksemate haldus- ja ülalpidamiskuludega korterit.

Tartu üks populaarsemaid piirkondi on täna kahtlemata Raadi, kuhu Reterra Estate on alustanud Raadimõisa Pargimajade elamurajooni rajamist. Uue elamukvartali esimene maja valmib juba 2023. aasta kevadel. Projektis valmib järgmise aasta jooksul kolm uut maja, kokku 96 uut korterit.

Raadimõisa Pargimajad on ideaalseks koduks peredele ja noortele, kellele meeldib Raadi pargi ja Eesti Rahva Muuseumi unikaalne lähedus ning hea ligipääs linna. Looduskaunis Raadi park asub arendusest otse üle tee, selle kõrval on mõnusad kergliiklusteed ning matkarajad sportimiseks.

Täpsemat infot arenduse kohta leiab veebilehelt www.raadimoisakodu.ee/pargimajad

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474