Autor: Gerda Mesila, Kvalify OÜ • 3. märts 2023

5 põhjust, miks kasutada ehituseksperdi abi korteri ostmisel

Ostes endale kodu uusarendusse on soovitatav kaasata ostmise protsessi ehituskvaliteedi spetsialist. Spetsialist annab kinnisvara ostjale ülevaate, millises seisukorras kodu soetatakse ning aitab ehituslike puuduste tuvastamisega.

1. Rahaline kasu

Spetsialisti kaasamise kõige olulisemaks põhjuseks on kinnisvara ostjale rahaline kokkuhoid. Ehituseksperdi kaasamise eesmärgiks on ostja jaoks kõikide puuduste õigeaegne avastamine, et vältida olukorda, kus vigade parandamise eest peab ostja ise hiljem tasuma. Mõne puuduse hilisemal avatamisel on ehitajal õigus nende parandamisest keelduda (näiteks kriimustatud aknaklaas, mõranenud plaadid jne).

Veel enam, mõni ehitusviga võib olla väga suuremahuline ja ulatuslik ning selle korda tegemine väga kulukas. Näiteks tihtipeale tuleb alles mööbli paigaldamise käigus välja, et seinad või põrand ei vasta normidele. Siis seistakse valiku ees, kas hakata puudust kõrvaldama või varjata ehitusviga mööbli ümbertegemisega.

2. Ehituseksperdi kogemus

Ehituskvaliteedi spetsialistid omavad suurt korterite/ridaelamute/majade ülevaatamise kogemust ning oskavad vaadata ja märgata puudusi, mida ostja ise ei märka. Kvaliteediekspert tugineb ehituskvaliteedi hindamisel standarditele ja normidele ning oskab nõuda ehitusvigade korda tegemist. Ehitusvaldkonnaga mitte kursis oleval inimesel ei ole võimalik lihtsalt peale vaadates veenduda kinnisvara ehitustööde kvaliteedis. Ka igapäevaselt ehitusel töötaval inimesel on seda raske teha, kuna puudub vastav kogemus. Kinnisvara tehnosüsteemide, ehitus- ja siseviimistluskvaliteedi hindamiseks on vaja vastavat kogemust.

3. Ajaline võit

Kui lasta ehitajal enne korteri vastuvõtmist kõik puudused korraga korda teha, säästad oluliselt enda aega. Ajaline võit seisneb selles, et iga puudust ei ole vaja ehitajaga eraldi hiljem menetleda. Peale sissekolimist avastatud puudused tuleb ehitajale edastada ning alustada meilivahetust. Meili teel tuleb puudust põhjalikult kirjeldada ja tõestada, et see puudus esines ka enne korteri vastuvõtmist. Eraldi tuleb kokku leppida puuduse ülevaatamise aeg ning peale seda veel ka selle parandamise aeg. Selle asemel on võimalik kohe kaasata ülevaatusele kvaliteedispetsialist, kelle kaasabil koostatakse puuduste nimekiri ning puudused likvideeritakse juba enne sisse kolimist.

4. Mugavus ja rahulolu oma uue koduga

Kõige mugavam on lasta puudused likvideerida enne korterisse sisse kolimist. Hiljem on väga tülikas lasta puudusi korrastada, kuna parandustööd kahjustavad mööblit ja sisepindu ning tolm rikub oluliselt sisekliimat. Nii väikesed kui ka suured puudused võivad hilisemat elu uues kodus häirida.

Ülevaatusel selgitab kvaliteedispetsialist kodu ostjale puuduste olemust ning põhjendab vastavaid seadusi ja nõudeid, et kinnisvara soetajal oleks uue kodu kvaliteedist ülevaade. Lisaks oskab spetsialist anda ka nõu, mida ja kuidas kinnisvara ekspluatatsioonis jälgida, et säiliks garantii ja ka uue kodu väärtus ajas. Ehituseksperdi kaasamine kinnisvara ostmisprotsessi algfaasis tagab kindlustunde ja rahulolu uude koju kolimisel.

5. Uue kodu soetamise emotsioon

Kodu ostmine on suur väljaminek ja paratamatult on uude äsja valminud koju sisse astudes emotsioonid ülevad. Kahjuks aga see emotsioon hajutab tähelepanu ja ei lase ostjal paljusid puudusi märgata. Erapooletu ehitusspetsialist teeb seda korteri ostja eest.

Vaata ka www.kvalify.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474