1. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Roodeväljale kerkib biodiislitehas

Viru-Nigulasse tuulepargi rajanud OÜ Intercon Energy alustab eeloleva aasta teisel poolel Sõmeru vallas Roodeväljal biodiisli tootmist rapsist.

Biodiislitehase ehitamiseks ostab OÜ Intercon Energy lähiajal Sõmeru vallas umbes 3000 ruutmeetrise maa-ala. Praegu on Roodevälja terminal kaasomandis ja selle teine omanik on Baltic Tank AS, kirjutas Virumaa Teataja.

Roodevälja krundi kasuks rääkis Intercon Energy juhataja ja omaniku Markku Tarkiaise sõnul nii raudteeühendus, elektrialajaam kui ka hea teeühendus. Kõigele lisaks on küllalt lähedal meretranspordiks vajalik Kunda sadam.

Tulevase biodiislitehase toodang jõuaks turule 2007. aasta teises pooles.

ASi Baltic Tank juhatuse liikme Heiki Enoki sõnul on krundil olemas viis 1000 m³ suurust hoiupaaki, seega on peale logistiliste küsimuste lahendatud ka probleemid ladustamisega.

Kuigi varemalt kaaluti tehase võimaliku asupaigana maatükke Viru-Nigulas, Kundas ja Väike-Maarjas, siis Sõmeru vallas asuv maa on juba praegu määratud kütuse tootmiseks ja ladustamiseks, seega keskkonnamõjude hindamisel probleeme ei tohiks tulla.

“Biokütuse tootmisel ei teki lekkeid ja seepärast pole keskkonnale ohtu,” lisas Markku Tarkiainen.

Roodeväljale kerkiv tehas on mobiilne tehas, mis ehitatakse valmis mujal Euroopas ja monteeritakse kokku kohapeal.

Tehases loodab firma hakata tootma kuni 20 000 tonni biodiislit aastas ning turgu nähakse eelkõige Eestis.

Vastavalt Euroopa Liidu biokütuste direktiivile on soovitatav biokütuste osakaal transpordis 5,75 protsenti aastaks 2010.

Paljude Euroopa riikide valitsus on kehtestanud ka kohustuse segada bensiinijaamas müüdava kütuse hulka viis-kuus protsenti biokütust.

“Nõudlus biokütuste järele on seega kergesti välja arvutatav ja sellest on praegu Euroopas puudus, sest pole kas vajalikul määral tootmisvõimalusi või toormaterjali,” ütles tehase juht Tarkiainen.

Kuigi nõudmine Euroopa turul ületab pakkumise, ei soosi olukord praegu Eestis tootmist: rapsiseemne ja toorõli hind ning seega ka biodiisli omahind on tõusnud. Samas on langemas fossiilsete kütuste hind.

Eesti Biodiisli Tootjate Liidu asutajafirma ASi Biodiisel nõukogu liikme Taisto Kängsepa sõnul nõudlust Eesti turul ei ole ja eksport ei tasu transpordikulude tõttu ära.

“Kõik, kes praegu toodavad, seisavad piltlikult öeldes paigal ja on omadega miinustes,” rääkis Kängsepp.

Lõunanaabritel on olukord parem. “Lätlased saavad riigilt dotatsiooni, leedulased segavad biodiislit fossiilse kütusega ja tegutsevad, eestlased vaatavad pealt ja lähevad pankrotti,” kirjeldas ta situatsiooni.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474