21. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linnar Viik: Rate ongi päris elu

Rate ongi päris elu, aga sedavõrd suure kasutajaskonnaga avalikult pakutava teenuse üle on liialt vähe arutelu olnud, kirjutab IT-ekspert Linnar Viik Postimehes.

Enamiku internetipõlvkonna jaoks on netis toimuv päris elu, internet lahutamatu osa elust, märgib Viik. Seega ei maksa ka irooniliselt kulmu kergitada, kui keegi ütleb: «Rate on päris elu.» See ongi elu ning seda tõsisemalt tuleb suhtluskeskkondade teenuste sisusse suhtuda.

Teiseks ühisjooneks internetipõlvkonnas on kasutajate suhe tehnoloogiasse. "Oleme vaevalt jõudnud harjuda, et riietus kõneleb inimesest enam kui tema teod, ning juba peame silmitsi seisma uue nähtusega, kus arvuti, mobiiltelefon ja muusikamängija on osa inimese identiteedist," märgib Viik.

Viigi sõnul on Rate tehniliselt teostuselt robustne ning töökindel, äriliselt kasumlik ja tema sulgemist ei soovi väidetavalt ei tema omanikud ega kasutajad, keda on enam, kui viimastel riigikogu valimistel olnuks absoluutse enamuse moodustamiseks vaja hääli koguda.

"Sedavõrd suure kasutajaskonnaga avalikult pakutava teenuse üle on liialt vähe arutelu olnud, samuti pole see muutusteni viinud. Rate.ee tegevust kontrollivad Eesti, Rootsi ja Soome valitsus. Nimelt haldab seda portaali Serenda Invest OÜ, millest 51 protsenti kuulub Eesti Telekomi tütarfirmale AS EMT. Eesti Telekomist 27,17 protsenti kuulub Eesti riigile, 53,7 protsenti aga TeliaSonerale (Rootsi ja Soome riigile kuulub sellest firmast kokku 59 protsenti). Seega ksimus kolme riigi valitsusele: millist riiklikult tähtsat teenust pakub see suhtlusportaal, mille käive ja kasum on sedavõrd marginaalsed, et ei vääri isegi finantsaruannetes kajastamist?" küsib IT-ekspert.

Viigi sõnul kuluks marjaks ära, kui AS EMT avalikult selgitaks oma seniseid ja tulevasi ambitsioone rate.ee arengus. "EMT, teil ju ikka on positiivne visioon Rate’i kohta olemas, eks? Öelge, kui oluline on teie ettevõtte väärtuste ja missiooni täitmiseks see portaal ning mille vrra muutub maailm Rate’i kasutamisest paremaks. Või oskavad sellele küsimusele paremini vastata Eesti Telekomi omanikud – Eesti, Rootsi ja Soome valitsus, kes püüavad ühiselt ehitada turvalist ja kasutajasõbralikku infoühiskonda?" viskab ta küsimusi õhku.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474