8. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Britid kurdavad: eluase võib tulevikus maksta 10kordse aastapalga

Ühendkuningriigi kinnisvarahinnad võivad valitsuse hinnangul 2026. aastaks kerkida tasemeni, kus eluaseme eest tuleb maksta 10kordne aastasissetulek.

Selle vältimiseks ja pakkumise suurendamiseks tuleks ehitada rohkem, soovitati valitsuse vastloodud uurimiskeskuse National Housing and Planning Advise Unit (NHPAU) uurimuses, kirjutas BBC.

Praegu maksab keskmine Ühendkuningriigi kodu briti kodaniku seitsmekordse aastasissetuleku.

"Inimesed, kes ostavad esimest oma kodu, peavad ostu sissemakseks koguma suurema summa ja ka laenu tagasimakseks kulub järjest suurem osa sissetulekust," ütles NHPAU esindaja professor Stephen Nickell.

Kohalike omavalitsuste minister Yvette Cooper ütles, et aruanne annab selgelt märku kohalike omavalitsuste vajadusest soodustada elavamat ehitustegevust. Praegu ehitatakse igal aastal uusi eluasemeid tunduvalt vähem kui tekib uusi majapidamisi.

Neljapäeval teatas Ühendkuningriigi suurim kodulaene andev pank Halifax, et kinnisvara hinnatõus on maikuus vaibunud 0,3 protsendile. Ometi oli aastane hinnatõus 10,6%, mis on üle kahe korra enam keskmisest palgatõusust.

Alates 1990ndate lõpust alates on Ühendkuningriigi kinnisvarahinnad enam kui kahekordistunud.

Võrdluseks, statistikaameti andmetel oli Eesti keskmine brutopalk selle aasta esimeses kvartalis 10 322 krooni, 10kordne aastasissetulek on selle põhjal 123 864 krooni. Kas aastal 2026 on Eestis võimalik 1,24 miljoni krooniga osta keskmine eluase, on teadmata.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474