28. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiilimasti halb mõju tuleb inimese enda peast

Suurbritannias tehtud põhjalik uuring viis järeldusele, et mobiilimaste ei saa süüdistada kellegi peavalu, iivelduse või väsimuse põhjustamises, vaid need nähud on seletatavad inimpsühholoogiaga.

Katsetel ei suutnud varem tervisehäireid kaevanud inimesed eristada, kas mast parasjagu töötab või mitte. Asutuse Environmental Health Perspectives uuring tõdes, et inimesed kannatasid siiski tegelike vaevuste käes, kirjutas BBC.

Paljud maste süüdistanud katseisikud teatasid suuremast ebamugavustundest siis, kui nad arvasid signaali mastis olevat sisse lülitatud. "Uskumine on väga võimas asi," ütles kolmeaastast uuringut juhtinud Essexi ülikooli professor Elaine Fox, "kui arvad midagi endale kahju tegevat, siis teebki."

Uuringut rahastasid nii mobiilsidetööstus kui valitsus. Testgrupis oli 44 varem mastide tervisemõju üle kaevanud inimest ja kontrollgrupis 114 selliste kaebusteta inimest. Uuringul kasutati nii GSM kui UMTS (3G) sidet.

Teised teadlased on katse tulemustega nõustunud. Dr. James Rubin Londoni King`s College`ist ütles, et need on kooskõlas varasemate katsetulemustega. Mõned kampaaniagrupid on siin jäänud eriarvamusele.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474