28. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiilibuum jõudis Afganistani

Puruvaeses Afganistanis lisandub 150 000 mobiiliklienti kuus ning sektori kasvul ei paista riigi sideministri sõnul piire.

Telekommunikatsiooni ja infotehnoloogia sektorist saab Afganistani kasvumootor," ütles sideminister Amirzai Sangin täna maa neljanda mobiilside operaatori tegevuse alguse puhul peetud kõnes, edastas arabtimes.com.

Afganistani majanduskasv on pärast Talibani kukutamist 2001.a. põhinenud peamiselt välisabil. Elustandard on seal samal ajal maailma madalamate hulgas ja julgeolekuohud (sisuliselt sõda - T.E.) peletavad võimalikke investoreid. Majanduses domineerib põllundus, maa vähese ekspordi hulgas on ebaseadusliku oopiumi kõrval peamised artiklid kuivatatud puuvili ja vaibad. Sellest hoolimata on mobiilioperaatorid teinud head äri vaeste külaelanike seas, kes enamikus senise elu jooksul ei olnud veel kordagi telefoniga rääkinud. "Afganistanis hakkab side inimeste vahel käima mobiili teel," rääkis minister Sangin AP-le. "Kuna lauatelefone pole olnudki, soetab igaüks nüüd mobiili. Oleme astunud otse isikliku side ajastusse."

Kõne minutihind on keskmiselt 0.10 USD, odavaima SIM-kaardi omanikuks saab ühe dollari eest. Vähemalt osal territooriumist on mobiililevi olemas kõigis riigi 34 provintsis. 25 miljoni elanikuga riigis on ministri sõnul praegu mobiilsidega hõlmatud 12% inimestest, telekomi- ja IT-sektor annab tööd 50000 inimesele. Täna turule sisenenud Araabia Ühendemiraatide firma Etisalat teatel on ta seni investeerinud Afganistanis 300 mln dollarit. Ettevõtte teatel on neil kava laieneda teistesse Kesk-Aasia riikidesse ja kasutada Afganistani selleks platsdarmina.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474