24. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raasuke: suure laenukahju tekitas kinnisvaraarendaja

Hansapanga suurenenud laenukahjum kolmandas kvartalis tuli ühest Tallinna kesklinna kinnisvaraarendusprojektist.

Üks ühekordne juhtum Balti riikides põhjustas Swedbankile Balti riikides suuremad laenukahjumid kui neljas eelnenud kvartalis. Hansapanga Grupi juht Erkki Raasuke selgitas Rootsi uudisteagentuurile DIREKT, et Hansapanga laenukahjum tuli ühest Tallinna kesklinna kinnisvaraarendusprojektist.

Pangajuht võttis Swedbanki tegevuse selles sektoris kokku järgmiselt: „16% Balti riikide laenuportfellist on kinnisvarafirmad”.

Hinnanguline laenukahju ehk Hansapanga netoprovisjonid olid kolmandas kvartalis 7,6 miljonit eurot ehk 119 miljonit krooni. Netoprovisjonide suhe laenudesse oli 2007. aasta III kvartalis 0,43%, võrrelduna 0,14%ga II kvartalis.

Netoprovisjonide kasv tulenes ühe suurema riski provisjonist. Hansapank Eesti peadirektor Priit Põldoja selgitas, et võimalikku laenukahju kasvu on tekitanud eeskätt üks klient. Netoprovisjonide summa ehk laenu- ja garantiikahjumid olid kolmandas kvartalis 8,1 miljoni eurot, kasvades aastaga üle kahe korra. See summa sisaldab nii reaalset mahakantud laene, mida pank ei looda enam tagasi saada, provisjone ehk hinnangut, kui suurest laenusummast võib pank ilma jääda, ja sealt summast on omakorda maha võetud tagasisaadud laenud.

Mahakantud laenude summa oli kolmandas kvartalis 1,2 miljonit eurot. Hinnanguline summa, millest pank võib ilma jääda, oli kolmandas kvartalis 6,9 miljonit eurot, mille hulka oli arvatud ka üks salapärane suurklient. Suure osa sellest 108 miljonit kroonist oli ühe kliendi laenatud Põldoja öelda ei tahtnud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474