30. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naised teenivad meestest kolmandiku vähem

Statistikaameti andmetel oli mullu palgatöötaja kuu keskmine brutotulu 9111 krooni. Naiste keskmine brutotulu oli meeste omast 3000 krooni ehk 28% väiksem.

Mullu oli naiste kuu keskmine brutotulu 7655 krooni ja meeste oma 10 683 krooni. Kõige vähem erines naiste -ja meeste brutotulu Võru maakonnas, kus naiste brutotulu oli meeste omast 25% väiksem ja kõige rohkem Hiiu maakonnas, kus naiste brutotulu oli meeste omast kolmandiku väiksem. Väikseim meest ja naiste palkade vahe on Ruhnus, suurim Lavassaares.

Statistikaameti analüütiku Kristi Lehto sõnul oli suurima kuukeskmise brutotuluga Harju maakonnas naiste ja meeste brutotulu erinevus Eesti keskmisest suurem. Brutotulu suuruse pingereas teisel kohal olevas Tartu maakonnas Eesti keskmisest väiksem, mis oli talle mõnevõrra üllatuseks.

Omavalitsusüksustes said nii mehed kui ka naised suurimat kuukeskmist brutotulu Viimsi ja Harku vallas. Meeste kuukeskmine brutotulu oli kõigis omavalitsusüksustes naiste omast suurem.

Statistikaameti analüüs põhineb maksu-ja tolliameti andmetele. Palgatöötaja keskmine brutotulu on saadud jagades kuu keskmine väljamaksete summa kuu keskmise väljamaksete saajate arvuga. „Kahjuks ei saa maksu- ja tolliameti andmeid valdkonniti välja võtta ja ka vanuseline struktuur mängib rolli,“ lisas Lehto

Statistikaameti andmetel ei saa väita, et naisi koheldakse ebavõrdselt, kuna ei saa väita, et samal ametikohal töötavate meeste ja naiste palk erineks. Samuti avaldab brutotulule mõju mees-ja naistöötajate erinev vanusestruktuur. Andmete põhjal võib järeldada, et mehed töötavad ilmselt kõrgemapalgalistel töökohtadel, kui naised, kuid statistikaameti olemasolev andmestik ei võimalda seda täpsemalt uurida.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474