17. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti toetab Palestiina rahuprotsessi ligi 11 miljoni krooniga

Pariisis toimunud Lähis-Ida rahuprotsessi panustajate konverentsil kinnitas Urmas Paet, et Eesti toetab ligi 11 miljoni krooniga Palestiina rahuprotsessi.

Välisminister Urmas Paet kinnitas tänasel konverentsil, et Eesti annab ligi 11 miljonit krooni (1 000 000 USD) Annapolise kohtumise järel taaskäivitunud Palestiina – Iisraeli rahuprotsessi toetamiseks aastatel 2008-2010, teavitas välisministeerium. Välisministri sõnul on see senini suurim Eesti panus üleilmsete konfliktide lahendamiseks. “Loodame, et see aitab kaasa Palestiina riigi tekkimisele, sealhulgas tõhusate julgeolekujõudude loomisele, ning aitab ära hoida edasised relvaaktsioonid Iisraeli elanike vastu” ütles Paet.

Paet märkis oma sõnavõtus, et „Lähis-Ida pinged on otseselt või kaudselt kaasa aidanud uute globaalsete probleemide tekkimisele, nagu näiteks rahvusvaheline terrorism”.

Minister Paet märkis, et aastakümneid kestnud konflikti tõttu ei ole Palestiina rahval olnud võimalust üles ehitada kaasaegset inimväärilist elu, ning see olukord on olnud kasvulavaks äärmuslikele jõududele. „Heal järjel olevatel riikidel on võimalik toetada mõõdukaid jõude, kes soovivad rahu,” ütles Paet. „Peame vajalikuks toetada rahaliselt projekte, mis kindlustavad ühiskonna oluliste funktsioonide toimimise. Inimesed peavad nägema, et valmisolek otsida kompromisse ja loobuda äärmuslike meetodite kasutamisest peegeldub otseselt ka elutingimuste paranemises,” lisas Paet.

Paet toonitas, et Palestiina – Iisraeli konfliktis on võimalused lahendusteni jõudmiseks praegu paremad kui kunagi varem. “Me ei tohi seda võimalust mööda lasta, ebaõnnestumine võib kaasa tuua prognoosimatuid tagajärgi, mis võivad ulatuda ka väljapoole Lähis-Ida regiooni ja paratamatult mõjutavad ka Eestit,” lisas ta.

Minister avaldas tunnustust Palestiina Omavalitsuse ja Iisraeli juhtidele, kes on suutnud koondada enda ümber mõõdukad poliitilised jõud ja lubanud vältida samme, mis ohustaksid edasisi läbirääkimisi.

Pariisis toimuv Lähis-Ida rahuprotsessi panustajate konverents on Annapolise kohtumise jätkuüritus, kust võtsid osa ligi 90 riigi esindajad, sealhulgas rahuprotsessi initsiaatorid USA, Euroopa Liidu liikmesriigid, Venemaa ja Araabia riigid ning rahvusvahelised finantsorganisatsioonid.

Konverentsil arutati rahuprotsessi rahalist toetamist, mis on vajalik Palestiina riikluse ülesehitamiseks ja Iisraeli ning Palestiina rahumeelse kooseksisteerimise kindlustamiseks.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474