19. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inspektsioon nõuab laenuvõtjate teavitamist

Avalikkuse kõrgendatud tähelepanu ärgitas finantsinspektsiooni laenuvõtjate teavitamist plaanitust varem kohustuslikuks muutma.

Finantsinspektsioon teatas, et kehtestas oma soovitusliku juhendi 10. septembril ning see pidi esialgsete kavade kohaselt jõustuma tuleva aasta 1. märtsil. Nüüd jõustuvad uued laenuvõtjate informeerimise nõuded 15. jaanuarist.

Alates järgmisest aastast peavad eluasemelaenu andvad pangad laenuvõtjaid senisest detailsemalt informeerima. Laenuleping peab olema üksikasjalikult lahti seletatud ja laenuvõtja peab sellest aru saama. Pangad peavad laenuandjale selgitama ka muid lepinguga kaasnevaid kohustusi ja väljaminekuid. Näiteks tuleb potentsiaalsele laenuvõtjale selgeks teha, kuidas arvestatakse ja muudetakse laenuintressi, kuidas kujuneb intressi ja laenu põhiosa vahekord ning millised on täpsed tagasimakse tingimused.

Tarbijat tuleb teavitada ka laenu ennetähtaegse tagasimaksmise ja laenulepingu muutmise tingimustest ning sellega seotud tasudest. Lisaks tuleb pankadel juhtida kliendi tähelepanu võimalikule lisatagatise nõudmisele ning laenutagatise müügile, aga ka panga õigusele tagatisvara ümber hinnata.

Tarbijat peab informeerima, millised on laenulepingu sõlmimisega seotud ühekordsed ja püsivad kulud. Püsikuludeks on näiteks kindlustusmaksed, valuuta konverteerimisega seotud kulud jmt.

Finantsinspektsioon soovitab mistahes finantsteenuse kasutamisel küsida pakkumised erinevatelt ettevõtetelt. Lepingu sõlmimise otsuse peaks tarbija langetama alles siis, kui ta on kõikide pakkumistega detailselt ja sisuliselt tutvunud, rõhutas inspektsioon.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474