12. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laar: võimupoliitikud blokeerivad võidu kulude kärpimist

Mart Laari blogist selgub, et tasub vaid võimupoliitikul riigieelarve kärpimise ideega lagedale tulla, kui tema koalitsioonikaaslased selle blokeerivad.

"Minu poole on viimastel päevadel korduvalt pöördutud küsimusega, millised ettepanekud 2009. aasta eelarve arutamisel lauale oli tõstetud ning mis neist sai. Kuna nimetatud teema näib ka avalikkusele huvi pakkuvat, oleks ilmselt igati õige need tavalikuks teha," kirjutas Laar oma blogis, kes lisas, et väike tagasivaade aitab samade kärpeküsimustega peagi uuele ringile minna.

24. novembril 2008. esitas rahandusministeerium valitsuskoalitsioonile järgmised ettepanekud 2009. aasta riigieelarve kärpimiseks:

- Majandusprognoosist tulenevalt tuludest sõltuvate kulude tasemete muutmine, millega on konvergentsiprogrammis arvestatud, kokku 1,159 miljardit krooni – ettepanek võeti vastu.

- Kaitseeelarve vähendamine uuest majandusprognoosist lähtuvalt ning 2008. aasta kulude arvelt , kokku 472 miljonit krooni – eelarvet kärbiti 350 miljonit krooni.- Teehoiu 2009. aasta eelarve vähendamine kütuseaktsiisi laekumise prognoosi muutumise arvelt, kokku 107 miljonit krooni – kärbiti täies ulatuses.- Teehoiu kulutuste vähendamine 2008. aasta kulutuste ka välisvahendite osa arvelt, kõik kokku 681 miljonit krooni – kärbiti 52 miljonit krooni.- Kaitsekulutuste osakaalu jätmine 2008. aasta tasemele, mis tähendanuks 250 miljonist kroonist kärbet – peaminister Andrus Ansip blokeeris ettepaneku ja seda ei võetud arutusele.- Õpetajate palgatõusu ärajätmine, mis annaks kokkuhoidu 263 miljonit krooni – blokeeriti IRL poolt- 3% puhvri tekitamine riigieelarve seaduses, kokku 503 miljonit krooni – võeti vastu.- Vanemahüvitise ülemmäära langetamine, millest tulnuks 250 miljonit krooni kokkuhoidu – blokeeriti Reformierakonna poolt.

Lisaks esitasid erakonnad läbirääkimistel järgnevad ettepanekud:

Reformierakond ja IRL – tühistada 2009. aasta eelarves ministeeriumitele 8% kärpes antud erandid, kokku 481 miljonit krooni – blokeeriti sotsiaaldemokraatide poolt.

Reformierakond ja IRL – tõsta kavandatud puhvrit 5%-le tegevuskuludest, mis tähendanuks täiendavat kärbet 324 miljonit krooni – blokeeriti sotsiaaldemokraatide poolt.

IRL – vähendada kõigi ministeeriumite ja valitud ametite palga– ja majandamiskulusid 10% võrra ehk kokku 492 miljonit krooni – blokeeriti sotsiaaldemokraatide poolt.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474