22. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvaliit peab Läti eelistamist Eesti peredele julmaks

Eestimaa Rahvaliidu hinnangul on Eesti reservide laenamine finantskriisis Lätile kummastav, kui valitsus ei suuda intressipuhkuse võimaldamiseks laenu anda töö kaotanud peredele.

Rahvaliidu esimehe Karel Rüütli teatel on intressipuhkuse näol tegu laenuga, mis on mõeldud töökohakaotusest tingitud ajutiste makseraskuste leevendamiseks lastega peredele, kes on oma kodu soetamiseks võtnud eluasemelaenu.

"Kui rahandusministeerium leiab Lätile laenamiseks 1,5 miljardit krooni, siis tekib küsimus, miks valitsus ei toeta laenuvõimalusega töökoha kaotanud peresid," kommenteeris Eestimaa Rahvaliidu esimees Karel Rüütli, lisades, et Eesti valitsuse peamine eesmärk peab olema Eesti inimestele kindlustunde tagamine.

"Andes peredele kodulaenu intressimaksete tagamiseks praegu 150 miljonit laenu, võidame mitmekordselt - riik hoiab suhteliselt väikeste kuludega peresid vaesusse ja SMS-laenuorjusesse langemast, mis vastasel korral võib hiljem väljenduda riigieelarves miljarditesse ulatuvate sotsiaaltoetuste ja muude kulukate abinõudena," märkis Rüütli.

Euroopa Komisjon leiab, et riigid on kohustatud majanduslangust pehmendama ning valima sobivad meetmed majandussurutisest välja tulemiseks. "Siinkohal saab tuua eeskujuks Suurbritannia, kus 2009. aastast alustatakse riikliku intressipuhkuse võimaldamist kuni kaheks aastaks," sõnas Rüütli. Ta lisas, et pankade hinnangul võib 2009. aasta lõpuks oodata eluasemelaenude portfellis viivislaenude ehk makseraskustes inimeste arvu kahekordistumist.

Rahvaliidu ettepanekut intressipuhkuste võimaldamiseks on toetanud Eesti Omanike Keskliit, Eesti Lastevanemate Liit, Eesti Kinnisvarafirmade Liit, ja Eesti Pangaliit. Idee teostamiseks lahenduse on välja pakkunud SA Kredex.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474