6. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõomägi: sikud tuleb lammastest eraldada

Kui riik tahab kodulaenuga hätta sattunud inimesi aidata, peab eraldama tõelised abivajajad nendest, kes end mõtlematult lõhki laenanud on, ütles ärimees Armin Kõomägi vastates aripaev.ee päevaküsimusele, kas riik peaks aitama raskustes laenajat.

„Kui tõesti leida need inimesed üles, kes ei ole oma kurvas saatuses süüdi, vaid on jäänud langeva majanduse hammasrataste vahele, siis mina küll toetaks neid riigina,“ ütles Kõomägi.

Tema sõnul on küsimus aga selles, kas riik suudab eraldada tõelised abivajajad ja sellisel juhul peaks omakorda mingil skaalal väga hoolega paika panema, mis on tõeline häda.

„Kui on väga hea mehhanism ja võimalikult õiglane hindamissüsteem, mis võimaldab tõeliste abivajajate ja lihtsalt ennast mõtlematult lõhki laenanute vahele konkreetse joone tõmmata, võiks riik tõesti oma kodanikku toetada,“ lausus Kõomägi.

See nõuab tema hinnangul aga väga tõsist eeltööd ja uurimist ning ametnikud peaksid selleks palju vaeva nägema. „Ma ei kujuta ette, kas seda on reaalselt võimalik teha,“ nentis Kõomägi. „Teine võimalus oleks tõmmata punane joon nii madalale, et abi saaksid vaid need, kes on tõesti väga-väga hädas, kus näiteks lapsed jäävad peavarjuta või midagi sarnast,“ lisas ta.

Mitte lihtsam pole tema hinnangul ühele või teisele poole seda piiri sättimine ka töö kaotanud inimeste puhul. „Tuleks jälle kindlasti uurida, miks on töö kaotatud. Kas see on seotud globaalse jamaga? Aga äkki on inimene lihtsalt halvasti tööd teinud? Tööd kaotatakse ka headel aegadel. Kui aga mingi tehas paneb näiteks uksed kinni, inimesed koondatakse ja kellelgi neid vaja ei ole selles väikses asulas, kus nad parasjagu elavad, siis on tegemist regionaalse sotsiaalprobleemiga ja seda tuleb küll lahendada,“ rõhutas Kõomägi ja kordas, et toetamist väärivaid inimesi tuleks aidata. Iseasi, kas ja kuidas riik sellega hakkama saab.

Rahandusminister Ivari Padar tahab abistada hätta sattunud eluasemelaenuvõtjaid, et need niigi keerulisel kriisiajal lõplikult kodust ilma ei jääks. Selleks kohtub Padar lähiajal pangajuhtidega, et kuulda eluasemelaenude tagasimakse probleemidest ja arutada, kuidas raskustesse sattunuid taas maksevõimelisteks turgutada.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474