9. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste hotell Kambodžas laiendas omanikeringi

Jaanuari lõpus valmib Kagu-Aasias Kambodža kuurordis Sihanoukville’is kolmele sealsele eestlasele kuuluva hotelli Beach Road juurdeehitus, milleks kaasati rahastajaid ka Eestist.

Detsembris 2007 avatud 27toalisest majutusasutusest saab ehituse lõppedes 77 toaga Euroopa mõistes kolmetärnihotell, kus lisaks on ka 15meetrine bassein, baar-restoran, kino ja turismibüroo. Kõikides tubades on soe vesi, konditsioneer ja teler.

Hotelli rajasid Peter Katt, Lauri Mattus ja Rene Spitz. Kaks esimest neist puhkasid 2007 jaanuaris umbes 200 000 elanikuga Sihanoukville’is ning Eestisse tagasi jõudes Kambodžas hotellipidajaks hakkamise idee tekkiski. "Arenev turismipiirkond mere ääres, kus hotelli ehitamine tundus kõige loogilisem ja kindlam variant," põhjendas Mattus.

Katt ja Spitz on klassivennad, kes lõpetasid 1996 Tallinnas Pääsküla Gümnaasiumi. Lauri Mattus töötas varem ASis Siemens müügijuhina.

Hotell pandi püsti vähem kui kahe miljoni krooni, vihikulehele joonistatud projekti ning kohalike töömeeste abil mõne kuuga. Mattuse kinnitusel näitasid juba esimesed kuud, et esialgne investeering on end õigustanud.

Hotelli laiendus läheb maksma 5-7 miljonit krooni. Kolme asutaja kõrval osalevad selle rahastamises ka Eesti investorid eesotsas ettevõtjast Viljandi linnavoliniku Taavi Kerneriga, kes detsembri keskpaigast ka kohapeal viibib. Kambodža projektis kasutavad ettevõtjad üksnes oma kapitali, mitte pangalaenu.

Üks finantseerijaid, ASi Leviehitus juht Indrek Saar enda sõnul algsest kolmikust kedagi ei tundnud. "Kuid oli teada, et nad otsivad kompanjone, rahastajaid asjale. Käisime mullu aprillis kohapeal vaatamas, asi meeldis ning idee sai alguse," meenutas ta.

Saar võtab enda sõnul projekti poolenisti hobina. "Koht on superlahe ja kena. See on nagu avastamata pärl, Tai 10-15 aastat tagasi," rääkis ta.

Lauri Mattuse sõnul jäävad kolm asutajat hotelliga pidevalt seotuks. "Meie roll oli hotell ehitada ja n-ö käima joosta. Hetkel tegeleme igapäevaselt hotelli-baari juhtimisega," ütles ta.

Beach Roadi põhikliendid on valged turistid. "Eestlasi käib palju, aga ka rootslasi, austraallasi, britte jne. Meil pole eriti päevi, kui siin ühtegi eestlast ei peatuks," rääkis ta. Näiteks möödunud aastavahetust tähistas hotellis ligi poolsada eestlast.

Mattuse sõnul suheldakse klientide leidmiseks hotellidega teistes linnades, samuti Aasia ja Eesti reisibüroodega. "Ka TUI Travel saadab meile kliente," viitas ta maailma ühele suuremale reisibüroole.

Beach Roadis töötab praegu 22 inimest, laienduse järel 32-34. Nende kuupalgad jäävad vahemikku 50-150 dollarit (580-1750 krooni). Mattuse kinnitusel on hotelli ehitades kõige raskem olnud kvaliteetse tööjõu leidmine.

Kambodža ärikliimat kirjeldades ütles ta, et seal puudub palju piiravaid akte ja seadusi. "Ehitust võib alustada ilma, et peaks palju allkirju koguma, pabereid-projekte esitama või ametkondi külastama. Aasiale omane korruptsioon on ka olemas," sõnas ta.

Heritage Foundationi koostatava maailma majandusvabaduse indeksis kuulub Kambodžale 157 riigi seas täpselt 100. koht. Transparency Internationali korruptsioonitabelis on Kambodža 179 riigi hulgas 162. positsioonil.

Vähem kui pool sajandit vana Sihanoukville asub Kambodža pealinnast Phnom Penhist 220 km kaugusel. 2006. aastal külastas Sihanoukville’i 320 000 turisti, mis aasta varasemaga võrreldes oli kolmandiku võrra enam.

Kambodžas valitseb lähisekvatoriaalne mussoonkliima. Aastaaegu on kaks: suvi ja talv ning keskmine temperatuur 25 kraadi.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474