19. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enim otsitakse töötajaid IT-alale

Tööturul on praegu kõige rohkem vaja IT-töötajaid ja insenere, väidavad personaliotsingufirmad.

CV-Online'i andmetel pakutakse enim tööd just infotehnoloogia valdkonnas. "Hinnatuimad on kindlate erialade spetsialistid. Töötajate defitsiit jätkub IT-sektoris, samuti on jätkuvalt nõutud erinevate valdkondade insenerid,“ ütles personaliotsingufirma M-Partner arendusjuht Sabina Trankmann.

Milliste teiste valdkondade ettevõtted enim töötajaid otsivad, Trankmann välja tuua ei saanud, tema sõnul need ei eristu. CV-Online'is järgnesid reedel tööpakkumiste arvult tunduvalt kesisema pakkumiste arvuga müük 75 kuulutusega, avalik sektor 52 kuulutusega, teenindus 46ga ning tootmine-töötlemine 44 tööpakkumisega.

Tööotsijate arv ulatub CV-Keskuse andmetel mitmekümnetesse tuhandetesse (üks CV võib olla avaldatud ka mitme valdkonna all). Enim soovitakse leida kohta teenindussfääris, kus ootab rohkem kui poole enam CVsid võrreldes teiste populaarsete valdkondadega nagu ehitus/kinnisvara, assisteerimine/administreerimine või müük. CV-Keskuse portaali andmetel oli reedese päeva seisuga 770 aktiivset tööpakkumist.

Hea töötaja omadused on varasemaga võrreldes muutunud ei ole, rääkis M-Partneri arendusjuht Trankmann. "Töötajalt eeldatakse ikka häid ametialaseid oskusi ning võimet kollektiivis hästi toime tulla, usaldusväärsust ja lojaalsust tööandjale, seda nii enne kriisi, kriisi ajal kui ka pärast seda,“ selgitas arendusjuht, kelle sõnul müügiinimeste otsingul rõhutakse eelnevale lisaks aktiivsust ning oskust leida uusi kliente.

Kuigi eelmisel nädalal rääkis aripaev.ee-le ühe koristusega tegeleva firma juht, et inimesed on palga osas leplikumaks ja kokkuleppealtimaks muutunud, on spetsialistide palgasoovid Trankmanni sõnul endiseks jäänud. „Palgasoovi vähendamine on üldse suhteliselt raske teema, sest inimestel on väljakujunenud elustandardid, mida on raske muuta, samuti kohustused pere ees, laenud, liisingud, üürid jms, mis nõuavad teatud elatusmiinimumi, seega ei ela inimene väiksema palgaga tihti lihtsalt ära,“ selgitas Trankmann. Tema sõnul on aga muutunud mõnede inimeste palgasoovid, mis tööjõu defitsiidi ajal olid liiga kõrged stiilis "olen 20aastane, midagi teha ei oska, aga kui 20 000 netos makstakse, võin ehitada".

Kuna tööjõuturul on varasemaga võrreldes palju rohkem inimesi, lihtsustab see personaliotsingufirma tööd, teisalt on Trankmanni sõnul sagenenud nn huupi kandideerijate hulk, mis tekitab lisatööd. „Tegelikult oleks kindlasti paljude tööotsijate võimalused uue töö leidmiseks paremad, kui nad lõpetaksid CVde "spämmimise" ja keskenduksid põhjalikumalt sobivatele ametikohtadele kandideerimisele.“

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474