3. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-Betoonelement viib tootmise Tamsalust Harkusse

Tulenevalt nõudluse kahanemisest betoonelementide turul viib AS E-Betoonelement ajutiselt õõnespaneelide ja eelpingetoodete tootmise üle Tamsalu tehasest Harku tehasesse. Töötajad leiavad samuti seal tööd, kinnitas AS E-Betoonelement juhataja Vaido Leosk.

„Suurem osa töötajaskonnast hakkab tööl käima Harku tehases, kus moderniseeritud tehnika võimaldab toota samu tooteid, mida pakub ka Tamsalu tehas,“ ütles Leosk. „E-Betoonelement käsitleb kõiki oma üksuseid ühe tervikuna ja sellest tulenevalt on raske öelda konkreetset inimeste arvu.“

Hetkel jääb Leoski sõnul Tamsalus kliente teenindama kontor, tootmine tehases sõltub konkreetsetest tellimustest. „Samas oleme tellimuste mahu suurenedes valmis õõnespaneelide ja karkassielementide tootmise Tamsalu tehases taastama, sest kvalifitseeritud tööjõud jääb ettevõttesse alles,“ lubas Leosk.

Ettevõtte juht põhjendas, et Tamsalu tehast puudutavad ümberkorraldused on suunatud kokkuhoiule ja suurema efektiivsuse tagamisele.

Kas see otsus sündis Eestis või emafirma peakontoris, ütles Leosk, et otsused sünnivad Betoonelemendis, aga ettevõtte nõukogu on toimuvaga kursis ning juhtkonna otsuse heaks kiitnud. „Otsus ei tulnud kergelt, sest firmal on ka sotsiaalne vastutus nii töötajate kui ka Tamsalu valla ees. Seetõttu otsustasimegi lahenduse kasuks, kus transpordime töötajaid Tamsalust Harkusse,“ rääkis Leosk.

Tamsalu vallavalem Toomas Uudeberg ütles, et ettevõte on vallavalitsust teavitanud ja et ettevõte on andnud lubaduse panna Harkusse tööle minevate töötajate jaoks käima bussiliiklus. „Tamsalu jaoks on see hetkeline tagasilöök,“ tunnistas vallavanem tehase ajutise sulgemise otsust. Samas uskus ta, et E-Betoonelement teeb parima, sest on püüdnud varemgi töötajatele maksimaalselt head lahendust leida.

Uudeberg märkis, et ka teised ettevõtted koondavad või vähendavad töötajate koormust. Näiteks on Tamsalu EPT läinud üle 4-päevasele tööajale.

Võrreldes ehitusturu tippajaga 2007. aastal on tootmismahud Leoski sõnul ettevõttes vähenenud ligi poole võrra ning vastavalt sellele on vähenenud ka töötajate arv. „Sellest tulenevalt on 2008. ja 2009. aasta jooksul kokku töötajaskond vähenenud orienteeruvalt 50 protsenti ja nendest inimestest on kaks kolmandikku kas ise uue töökoha leidnud või on lõppenud nende tähtajalised lepingud,“ rääkis Leosk.

Leosk põhjendas, kuna E-Betoonelemendi poolt pakutavad tooted on ehitusahela eesotsas, puudutas langus neid esimesena, millest tulenevalt liikusid paljud töötajad paremaid tingimusi otsides juba langusperioodi alguses nende juurest ära. „Edasiste arengute osas on keeruline praeguses kiirelt muutuvas turuolukorras midagi kindlat paika panna. Tegutseme vastavalt turul toimuvale,“ arvas Leosk.

AS E-Betoonelement on rahvusvahelisse gruppi Consolis SAS kuuluv Eesti suurim raudbetoonelementidel põhinevate ehituslahenduste ja nendega seotud teenuste pakkuja. Ettevõtte kaubamärkide hulka kuuluvad sellised nimed nagu Baashall™, CABRO™, Wool Moon™ ja ViaPlus™. Uuemad tootearendused kuuluvad kaubamärgi ViaPlus™ alla, mis tegeleb teedeehituse valdkonna toodetega nagu näiteks tunnelid, sillad, mürapiirded ja teetõkked. Eelmise aasta olulisemad projektid olid Vabadussõja võidusamba betoonsüdamik, TTÜ raamatukogu, Vaida ja Aruvalla viaduktid ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474