5. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suvilad Tallinna lähedal maksavad 300 000 krooni

Arco Vara Kinnisvarabüroo kinnisvarahindaja Sergei Surnini sõnul saab täna suvila Tallinna lähedal kätte 200 000–300 000 krooniga.

Tavaliselt elavnes kevaditi suvilate ja suvilakruntide ost-müük, kuid tänavu on selliste kinnisvaraobjektide nõudlus nullilähedane. Müüjatel tuleb oodata paremaid aegu või lasta hindu alla, kirjutab dv.ee.

Surnini sõnul ei ole suvila esmatarbekaup. "Praegu on likviidsusega turul üldse raske. Selliste objektidega nagu suvilad või elamukrundid tehinguid praktiliselt ei toimu," seletas Surnin.

Kuigi mõned tehingud aastaringseks elamiseks kohandatud suvilatega on ikkagi sõlmitud. "Kui endises suvilakooperatiivis oli ehitatud aastaringseks elamiseks kõlblik maja, siis on ikkagi see kallim kui tavaline korter. Pealegi on madala likviidsuse tõttu selline maja krediidiasutuste jaoks vähem atraktiivne. Kui isegi praegusel ajal on korteriturul näha mingitki liikumist, siis suvila müügiperioodi on praktiliselt võimatu prognoosida. See muudab laenutingimused veel karmimaks ning pank küsib suuremat omafinantseerimist. Seetõttu on ka vähe tehinguid," kommenteeris Surnin.

Teisest küljest, kuna paljudel finantsraskustesse sattunud inimestel suvila, mille peale pole laenu võetud, siis psühholoogilises mõttes on sellest palju kergem loobuda. Surini arvates summa, milleni lõpuks jõuavad müüja ja ostja, jääb kuskil 1–2 keskmise aastapalga tasemele – 200 000 kuni 300 000 krooni. "500 000 eest võib leida kahetoalise korteri Lasnamäel, nii et 300 000 krooni maksev suvila võib pakkuda ostjatele juba huvi. Praegusel ajal ostetakse kas väga odavaid või väga kalleid ja ilusaid suvilaid."

Suvilaturu passiivsust kinnitab ka 1Partner Kinnisvara kinnisvarakonsultant Ville Värk.

"Sellel turul toimus järsk hinnalangus. Tallinnast 20–30 kilomeetri kaugusel asuvad suvilad, mis veel aasta-paar tagasi maksid miljon krooni, nüüd on müügis 500 000–700 000 krooni eest. Praegu on vähem ostjaid ning nad valivad põhjalikumalt. Hetkel on vara rääkida suvilatest, kevad ei ole veel päriselt käes. Võimalik, et mingi elavnemine ikkagi toimub," ütles Värk.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474