10. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: Arco Vara juhi väike oma bisnis

Arco Vara tegi väikeaktsionäridele rehepappi, ostes ettevõtte nõukogu esimehele kuuluvalt firmalt kinnisvaraprojekti.

Eile hilisõhtul edastas Arco Vara börsiteate, mille kohaselt sõlmis ettevõtte tütarettevõte Arco Ehitus võluõigusliku (väike näpuviga osutus sisuliselt üsna täpseks) ostu-müügilepingu büroohoone soetamiseks järelmaksuga. Büroohoone omanik on Arco Vara nõukogu esimehele Richard Tomingasele kuuluv osaühing Euro Shipping. Tehingu maksumus on 10,2 miljonit krooni.

Ilmselt poleksid Arco Vara aktsionärid sellest tehingust teada saanudki, kui Postimees poleks teemat üles võtnud. Börsiteade saadeti alles pärast seda, kui ajakirjanik oli tehingu kohta kommentaari küsinud.

Lehe sõnul oli Tomingas kinnisvaraprojektile juba mõnda ega ostjat otsinud, aga seni tulutult. Kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem, leidis Arco Vara nõukogu esimees päästetee vanarahvatarkusest, müües oma kinnisvaraprojekti börsifirmale.

Elcoteq Tallinna peadirektor Heikki Mäki lausus pool aatat tagasi Äripäevale, et “liiga tihti on Eesti firmaomanikel või juhtkonnal oma väike firma, mis pakub suurele ettevõttele teenust. Ja seega ei ole päris selge, kelle huvidest lähtuvalt juhtkond otsuseid teeb.”

Soome börsiettevõtte juhil on jumala õigus. Ja mis veel kummalisem, samasugune väike bisnis on olnud ja on ka praegu meie börsiettevõtete juhtidel ja suuromanikel.

Kuidagi veider on börsiettevõtte suuromaniku suhtumine kaasaktsionäridesse. Avaliku esmaemissiooniga saadi investoritelt raha kätte ning pärast seda on huvi nende vastu kadunud.

Ega Arco Vara ei ole muidugi ainus, kelle suuromanik börsifirmaga bisnist ajab. Ekspress Grupi viimase kvartali aruandest võttis peatükk “Tehingud seotud osapooltega” kaks lehekülge 31st (koos tiitellehega). Tallinkil moodustas see ühe lehekülje (tegemist on ainult tabeliga aruande 25 lehekülje pikkusest aruandest (sisuliselt 23 leheküljest).

Aga Arco Vara püüd tehingut maha salata on minu meelest väikeaktsionäride suhtes sisuliselt kuritegelik. Loodan, et peagi kuulutatakse see kuritegelikuks ka juriidiliselt.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474