10. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mitmes omavalitsuses on töötute arv kahekordistunud

Mitmes Tallinna lähivallas on 2009. esimese kahe kuu jooksul töötute arv kahekordistunud.

Kiili vallas on töötute arv kasvanud aasta esimeste kuude jooksul koguni 2,4 korda, Raasiku vallas 2,3 korda, Jõelähtme vallas 2,1 ja Saue vallas täpselt kaks korda.

Kiili vallavanem Vambo Kaal ütles Äripäevale, et protsentuaalselt võib töötute arv suurena tunduda, kuid absoluutarvudes midagi hullu ei ole. "Meie vallas ei ole suuri firmasid kinni pandud," lisas vallavanem ja selgitas, et vallas elavad inimesed on hõivatud väga erinevates firmades. "Kiili vallas elavad inimesed on töösuhetes 1700 ettevõttega," kommenteeris vallavanem. Tema hinnangul on vallas tunda samasuguseid tendentse nagu üle kogu riigigi. "Meie valla inimesi on ka koondatud," märkis Kaal.

Jõelähtme vallavanem Toomas Kümmel ütles, et töötute arvu kasv ei ole mingi valla hälve. "See on üleriigiline tendents ja ka meie ei ole sellest eemal," märkis Kümmel. Tema sõnul ei ole vallas põhilisi ettevõtteid kinni pandud, siiamaani käiakse muudest valdades Jõelähtme vallas tööl ning paljud Jõelähtme valla elanikud käivad hoopiski pealinnas tööl. "Selle aasta alguse pankrotilaine mõjutab ka meid loomulikult," tõdes Kümmel.

Saue vallavanem Mati Tartu leidis, et töötute arvu kasv on tingitud eelkõige sellest, et paljud valda registreeritud inimesed käivad muudes regioonides tööl ja on seal tööst ilma jäänud. Tartu sõnul ei ole valla suurimad tööandjad oma töötajaid koondanud. "Iga päev jääb Eestis töötuks 150 inimest," märkis Tartu ja tõdes, et üleriigiline koondamiselaine on ka nende valda mõjutanud.

Linnades on kõige täbaram seis Elvas, kus detsembri lõpust veebruarini kasvas töötute arv 2,4 korda.

Elva linnapea Reno Laidre ütles, et veel aasta tagasi oli 6000 elanikuga Elva linnas vaid 30 töötut. "Sel aastal pole Elvas suuri ettevõtteid kinni pandud ja massiliselt inimesi ei ole koondatud," märkis linnapea ja lisas, et tema teada on tööta jäänud vaid üksikud inimesed. "Samas on mõningaid tähtajalisi lepinguid pikendamata jäetud," selgitas Laidre, miks võis olla viimastel kuudel töötute arvu kasvu põhjus.

Elvas oli detsembri seisuga ennast töötuks registreerinud 51 inimest, selle aasta veebruariks oli töötuid juba 122.

Eestis tervikuna oli veebruari lõpus end tööturuametis töötuks registreerunud 46 411 töötut, mida on ligi 53% enam kui eelmise aasta lõpus. Tallinnas on kahe kuuga töötute arv suurenenud 58,5% ja Tartus 66,6% võrra.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474