11. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BÖRS: lõpp hea, mitte kõik hea

Tänane heitlik börsipäev lõppes USAs tõusuga, kuid murepilvi jagub rohkem kui soovi oleks. Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis 0,04 protsenti, 6929,52 punktile. S P 500 indeks tõusis 0,23 protsenti, 721,27 punktile. Nasdaq tõusis 0,98 protsenti, 1371,64 punktile.

Citigroupi aktsia jätkas tõusu, tänaseks tulemuseks oli 6,2 protsenti hinnas juurdevõtmist 1,54 dollarile.

See oli jätkuks eilsele võimsale rallile, mille põhjustas Citigroupi juhi läkitus töötajatele, mis aga juhuslikult või siis mitte pangamajast väljapoole levis. Üdini positiivust täis sõnumid, kus räägiti kahe esimese kuu suurepärasest tulust, võtsid investorid hõisetega vastu. Tegu oli siiski tulude, mitte kasumiga. Sealt tuleks maha arvata kulud ja varade mahakandmised. Ikkagi võitis karjainstinkt ja asuti ostma. See ajas paanikasse aktsia langusele panustanud lühikeseks müüjad, kes hakkasid laenatud aktsiaid tagasi ostma, piiramaks oma kaotusi. Ja nii sündis eilne tugev ralli.

Tänase tõusu jaoks oli nüüd tarvis, et mängu astuksid tõelised investorid, kes asendaksid põhjaõngitsejaid ja lühikesi positsioone katnud spekulante, ehkki mõlemate jätkuv tegevus aidanuks kah turgu hoida või veidi tõsta..

Kui vaadata märke majandusest (Citigroup ei tegutse siiski vaakumis), siis uudised on ikka negatiivsed. Tööpuudus kasvab. Nafta hind kukkus täna päeva sees kaheksa protsenti, kuna USA nafta laovarud kasvasid oodatust enam. Rafineerimistehased suudaks palju rohkem naftat bensiiniks, diisliks või kütteõliks töödelda, kui oleks vaid tugevat nõudlust. Nõudlus aga kängub. Tootmisvõimsuste taha asi enam ei jää. Eile USA aktsiaturgude sulgemise aegu maksis barrel musta kulda 42,96 dollarit, mis tegi langusprotsendiks 6,02.

Võlakirjaturul on sel nädalal USA valitsusel palju paberit pakkuda. President Barack Obama palub kongressil võtta vastu eelarve, kus puudujäägiks on 1,75 triljonit dollarit. Turul juba kaheldakse suurejooneliselt väljakuulutatud abipakettides.

„Turul hakatakse esitama küsimusi, et kas abinõud ei ole poliitiliselt vastuvõetavad või käivad meile üle jõu. Võibolla ei olegi probleemidele lahendust,“ ütles Bloombergile Principal Global Investorsi peaglobaalökonomist Bob Baur. „USA dollari turuintresssi Libori tõus on järjekordne mureindikaator.“

USA Esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi andis eile teada, et ta ei välista juba järgmist finantsabinõude paketti, kui praegune ei suuda parandada majandust. USA majandusaasta viie kuu eelarvedefitsiit ulatus juba rekordilise 765 miljardi dollarini.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474