11. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nõua hoone energiamärgist!

Jaanuarist on uue eluaseme projekteerida, korteri-maja osta või üürida plaanijal õigus nõuda hoone energiamärgist, mis näitab soetatava kinnisvara energiasäästlikkust.

Energiamärgiseid väljastava OÜ Dipro juht Andres Nadel ütleb, et tellimusi energiamärgisele on praegu vähe. "Aga kuna kinnisvaraturg on välja surnud, on see arusaadav, inimestel on muidki muresid. Kui on vajadus majade energiaauditi järele, tellitakse sageli lisaks ka energiamärgis," räägib Nadel.

Märgist on võimalik saada ka ilma auditita. Inimesed jäävad aga tihti hätta energiamärgise väljastamise tarbeks vajaminevate lähteandemete esitamisega, nii et neid tuleb selles osas aidata.

Nadeli sõnul annab märgis energiakulust hea ülevaate, aga seda ei tasu ka üle tähtsustada. "Näiteks ei anna energiamärgis head ülevaadet elamu sisekliimast. Akende tihendamisest põhjustatud ventilatsiooni puudumise tõttu võib eriti suurpaneelelamus olla kehv sisekliima, kuigi elamu on energiasäästlik. Energiamärgise lisalehele lisatakse küll andmed elamu sisekliima kohta, aga suure maja puhul võib see hoone eri osades ja korruste lõikes olla väga erinev."

Nadeli sõnul saab Diprost tellitud energiamärgise kätte nädalaga. "Samas kui märgise tellija soovib ka korterite tegelikku elektritarvet arvesse võtta, peab ta arvestama, et Eesti Energiaga otse arveldavate korterite kohta andmete taotlemine Eesti Energiast võib võtta kuni 30 päeva. Puuduvate väärtuste asemel saab kasutada määrustes kehtestatud vaikimisi väärtusi, aga sel juhul saab energiamärgise tulemus kehvem. Kui märgis tellida koos energiaauditiga, leiab puuduvad lähteandmed arvutuslikul teel energiaaudiitor, sellevõrra on ühistul lihtsam," räägib Nadel.

"Kuna tegemist on uue teemaga, on jätkuvalt nii uute kui vanemate elamute puhul energiamärgisest olulisem õige soojustamine ja sellega seoses küttekulude vähendamine, mida tehakse eelkõige elanike rahaliste kulude kokkuhoiuks," räägib ASi Arco Vara Kinnisvarabüroo vanemmaakler Maia Daljajev.

Energiamärgiseid väljastava OÜ Energiasäästubüroo juhatuse liige Margus Hernits ütleb, et 95% märgise vastu huvi tundnutest on olnud ühistud, kes on neilt tellinud varem energiaauditi ning saanud seetõttu energiamärgise soodsamalt.

Energiamärgis on Hernitsa sõnul praegu vaadatavatest kommunaalkulude arvetest selgem. Siiski möönab Hernits, et energiamärgis annab adekvaatset infot eeskätt korterelamute kohta. "Kui võrrelda renoveerimata korterit Lasnamäe korterelamus ja uut korterit Mustamäe korterelamus, on pilt selge. Aga energiamärgise nõrkuseks on puuküte, mille puhul on tõsine probleem andmeid kätte saada. Keegi ei loe ju halgude arvu. Arvesse tuleks aga lisaks võtta puidu kütteväärtus ehk puu liik ja selle niiskusesisaldus.“

Hernitsa sõnul võib ebakõlasid tekkida ka eramajade puhul. "Eramaja energiakulu sõltub ju majaomaniku soojalembusest. Endine omanik küttis maja ehk 18 kraadini, aga uus omanik kütab 24 kraadini,“ toob Hernits näite. Seetõttu polegi Hernitsa sõnul märgis mitte kohustuslik, vaid soovituslik.

TASUB TEADASõltuvalt maja suurusest ning andmete kogumise keerukusest:

Energiaauditi hind alates 8 000 kroonistEnergiamärgise hind, kui eelnevalt on tellitud energiaaudit, alates 1500 kroonistAinult energiamärgise tellimisel selle hind alates 2000 kroonistHindadele lisandub käibemaksAllikas: OÜ Dipro

TASUB TEADAEnergiamärgis on dokument, mis näitab, kui palju hoone või selle osa – korter – tarbib energiat, mis kulub hoone kütmisele, jahutamisele, vee soojendamisele, ventilatsioonile ja valgustusele.

Mida kõrgem on hoone energiatõhususe klass (A-st kuni G-ni), seda väiksemad on energiaarved.Energiamärgis peab olema kõikidel hoonetel või korteritel, mida soovitakse osta või müüa peale 1. jaanuari 2009. Müüja peab energiamärgise ostu-müügitehingu toimumisel üle andma ostjale.Loe veebisthttp://mtr.mkm.ee.

Allikas: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474