12. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BÖRS: Nokia aktsia supernädal

Nokia aktsial on selle nädala esimesed neli päeva olnud ilmselt viimaste aastate parimad. Nende päevadega on väärtpaber kallinenud pea veerandi võrra.

Kella kuue ajal oli Nokia aktsia kerkinud viis protsenti 8,54 euroni. Alles eelmisel reedel maksis maailma suurima mobiiltelefonide tootja aktsia 6,91 eurot, mis teeb aktsia hinna tõusuks vähem kui nädalaga 24 protsenti.

Nokia aktsia kiirel toibumisel enam kui kümne aasta madalaimalt tasemelt on päris mitu põhjust.

Esimeseks ja ilmselt kõige tähtsamaks on nn põhjaõngitsejad, kelle jaoks on aktsia hind muutunud väga atraktiivseks. Mitmed analüütikud, eriti Soome päritoluga, usuvad, et aktsia hind on põhjas ära käinud ning aasta lõpuks on see tunduvalt kõrgem.

Täna lisandus Kauppalehti vahendusel USA tehnoloogiasektorile spetsialiseerunud investeerimisfirma Global Crown tele-ekspert Tero Kuittinen. Tema hinnasiht Nokia aktsiale on tervelt 18 eurot (madalaim hinnasiht on aktsiale investeerimispanga JP Morgani 5,02 eurot).

Nokia suhtes ongi pessimistlikumad Ameerika analüütikud, kes ennustavad mobiiltelefonide turul selleks aastaks 15-18protsendilist mahulangust. Lisaks pelgavad ameeriklased Kuittineni sõnul Ida-Euroopa kokku kukkumist, mis mõjuvat laastavalt ka Nokiale.

Kuittinen ise aga ootab Nokialt positiivset üllatust. Eriti optimistlik on ta puutetundliku Nokia 5800 müügiedu suhtes, mida analüütik nimetas vaese mehe iPhone’iks.

Optimism nutitelefonide turu suhtes oli ka Nokia aktsia hinna tänase tõusu peapõhjuseks. Analüüsikeskus Gartner ennustab nutitelefonidele selleks aastaks 28protsendilist kasvu samal ajal, kui turg ise langeb kümne protsenti.

Eelmisel nädalal ennustas teine analüüsikeskus, Imforma, nutitelefonidele koguni 35-protsendilist kasvu. Gartneri sõnul veavad turu kasvu sel aastal Nokia, Samsung ning LG Electronics.

“Peamiseks mootoriks saab olema Nokia,” kinnitas Gartneri analüütik Carolina Milanesi uudisteagentuurile Reuters.

Möödunud aastal langes Nokia turuosa nutitelefonide sektoris varasemalt 50 protsendilt 41-le.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474