25. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasvanud maksukoormus ahistab keemiatööstust

Kasvanud tööjõumaksud, aktsiisid, saastetasud ning lisaks kahanenud eksport paneb töötleva tööstuse ettevõtted proovile, sõnas Eesti keemiatööstuse liidu tegevdirektor Hallar Meybaum.

Meybaum rääkis, et keemiatööstuses on ettevõtted optimistlikud ning oodatakse turgude avanemist. "Me sõltume eksporditurgudest," lisas ta.

„Õli ja põlevkivi töötlevaid ettevõtted maksavad juba eelmise aasta lõpust oma tootmistele peale, kuna nafta hind langes. Varasemad aastad on olnud head ja on tehtud investeeringuid, kuid investeeringud on praegu peatatud. Koondamised käivad ettevõtetes,“ rääkis ta ettevõtete kokkuhoiust.

„Läbirääkimised käivad transpordiettevõtetega, kuna need on hindu tõstnud. Näiteks hindu tõstis Eesti Cargo, tõsteti raudtee transpordi hindu, mis halvendas toodangu transporti. Samas Eestis energia hinnad tõusevad ning käivad läbirääkimised. Kõik on oote asendis,“ rääkis ta.

„Statistika järgi langesid 2009. jaanuaris võrreldes jaanuariga 2008 kemikaalide ja keemiakaupade tootmismahud 35%. Soomes oli see arv 22% ning Norras 15%. Meil läks hästi kuni 2008. aasta oktoobrini, kui tootmismahud tõusid 10% ja eksport moodustas kuni 86% kogu keemiatööstuse käibest,“ märkis Meybaum.

„Me sõltume absoluutselt välisturgudest, millal seal nõudlus lahti läheb ning ka meie Eesti majanduspoliitikast, maksupoliitika, näiteks tööjõumaksud ning aktsiisid ja saastetasud,“ sõnas ta.

Meybaum ütles, et nii eelmine aasta kui tänavu tõusid keskkonnatasud 20%. Maksukoormus on keemiatööstuses tõusnud. Ta lisas, et sektor sõltub ka teistest tööstusharudest, mis on vähikäiku teinud.

„Ma ei taha öelda, et keegi läheb keemiatööstusest pankrotti, sest ma näen, et ettevõtted on tugevad, nad on suured. Aga, kui see olukord kardinaalselt ei muutu, siis ... Ma ei tegele ennustamisega,“ sõnas Meybaum.

„Kui Ida-Virumaa keemiatööstus läheb pankrotti, siis Ida-Virumaa, Kohtla-Järve linn, Sillamäe linn on sotsiaalse katastroofi piirkonnad. Enamik tööjõust on keskealine venekeelt kõnelev inimene, ning töötuna on nende väljavaade tööjõuturul null,“ tõdes liidu tegevdirektor.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474