17. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn võib Kruuda päästa rendimurest

Keskerakondlik Tallinna linnavalitsus võib päästa Oliver Kruudale kuuluva ASi Luterma rendimaksetest, mida keskpartei suursponsorist ettevõtja ei suuda juba mõnda aega Tornimäe kaksiktornide haldajale EKE Investile tasuda.

Kruuda jaoks teeb olukorra keeruliseks tõik, et rendilepingu lõpetamise kaksiktornides, kus endise Kalev Meedia käsutuses oli 1900 ruutmeetrit, otsustab EKE Invest. Luterma ei saa rendilepingu lõpetamise asjus initsiatiivi üles näidata, mistõttu peab pöialt hoidma, et keegi tühjaks jäänud, kuid seni niigi maksu- ja tolliametile üle miljoni krooni võlgu olevale firmale ainult pidevalt kulu tekitava rendipinna ise kasutusse võtaks.

2007. aasta aprillis, mil toonase nimega Kalev Real Estate Company pinna üüris, maksis kaksiktornides ruutmeeter bürood 220-240 kr. Seega peab Luterma jätkuvalt maksma kontoripinna omanikule ilmselt umbes 500 000 krooni kuus, kuigi pankrotistunud meediaäri kolis sealt juba veebruari keskel välja.

Õige pea võibki Luterma rendimakseist pääseda, sest Tallinna linnakantselei finantsteenistus otsib praegusega võrreldes uut suurt pinda, mis oleks võimalikult südalinnas. "Finantsteenistus peab siin juhtkonnale ikka suhteliselt lähedal olema," iseloomustas Tallinna linnasekretär Toomas Sepp üht olulist kriteeriumi, millest lähtuvalt uusi ruume otsitakse.

Sepa sõnul võtsid nad esialgu büroohoonete haldajatelt kokku umbes 30 hinnapakkumist, kuid praeguseks on sõelale jäänud vaid 2-3 "paindlikuma" hinnaga leppinud rentijat. "Nende seas on ka Tornimäe 5 bürooruumid. See on ainult üks võimalik partner. Lisaks veel mõned kesklinna pinnad, mille vahel peamegi nüüd enne suvepuhkusi valiku tegema," rääkis Sepp.

Sepa sõnul on Tornimäel võimalik valida erineva suurusega büroopindade vahel. "Sealt kolis ju välja Kalev Meedia ja... Seal on võimalik mitu korrust vajadusel rentida," teadis linnasekretär.

Ta ei täpsustanud, kes on Tornimäe kaksiktornide konkurendid, öeldes, et selle küsimusele oskab kõige paremini vastata Tallinna finantsteenistuse direktor Katrin Kendra. Paraku jäi finantsdirektor Äripäevale eile kättesaamatuks, sest tema lauatelefonile vastanud töökaaslase sõnul naaseb Kendra kontorisse alles täna hommikul.

Sepp ei öelnud, milline on "hästi paindlik ruutmeetri hind", millega võiks linn rendilepingu sõlmida. "Ma ei tahaks siin ühtki numbrit praegu välja käia. Läbirääkimised alles käivad, viimane voor on praegu pooleli. Kui ma siin mingi numbri praegu välja ütlen, siis ei olegi enam millegi üle läbi rääkida," märkis Sepp.

Linnasekretäri sõnul ei saa siiski veel lõplikult öelda, kas ja millal täpselt kuhugi kolitakse. "Paljuski sõltub tehtav otsus ka finantsdirektori arvamusest," lisas Sepp.

EKE Investi juhataja Rein Tiigi sõnul on Luterma jätkuvalt rendivõlglane. Ta ei öelnud, kui palju Kruuda võlgneb, ega sedagi, millise hinnaga on leping sõlmitud. Rendimaksetega tekkisid ettevõttel probleemid juba mullu sügisel. Tiik lisas, et Luterma rendilepingut ei saa keegi üle võtta, kuid kui võlgu oleva ettevõtte praegusele rendipinnale leitakse uus üürnik, siis lõpetatakse Kruuda firmaga rendileping ja sõlmitakse Tallinna finantsteenistusega uus.

Luterma juhataja Oliver Kruuda jäi eile Äripäevale tabamatuks.

Endine Kalevi kommivabriku hoone Tallinnas Pärnu mnt 139 anti 2003. aastal 20 aastaks riigile rendile, majja kolis Põhja politseiprefektuur. Politseiprefekt oli tollal keskerakondlane Kalle Laanet. Lepingu järgi on üür üle 30 mln kr aastas. Lepingu ennetähtaegse lõpetamise eest on ette nähtud trahv 150 mln kr. Paar kuud pärast riigiga rendilepingu sõlmimist teatas AS Kalev, et müüb krundi Kruuda äripartneri Mati Tusovi firmale OÜ Raldon.

Riigikontrolör Mihkel Oviir andis 2006. aasta oktoobris avalikustatud aruandes hävitava hinnangu politseiameti rendilepingule endises Kalevi kommivabrikus. Oviiri hinnangul oleks riigile tulnud pikas perspektiivis oluliselt soodsam ise maja ehitada. Riigile kahjulik leping sõlmiti Keskerakonna tipp-poliitikute juhtimisel.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474