22. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Glaskek: ekspordilootus läks luhta

Glaskek Asi juhatuse liige Indrek Pajuri ütles Delovõje Vedomostile, et lootus eksportida Skandinaaviasse ei täitunud ning firma oli sunnitud koondama aasta alguses sundpuhkusele saadetud töölised.

„Me ei saanud loodetud tellimusi Rootsist, Norrast ja Suurbritanniast, kuna kohaliku valuuta odavnemise tõttu Eesti krooni suhtes ei olnud meie toodang enam konkurentsivõimeline,” rääkis Pajuri märkides, et krooni fikseeritud kurss euro suhtes segab Eesti tootjatel välisturgudel kaubelda. „Peamiselt kasutame me kohalikku toorainet ning me ei saa vähendada sellele tehtavaid kulutusi,” lisas ta.

Skandinaaviamaade valuuta odavnes keskeltläbi 15%, Suurbritannia nael kukkus koguni 20%. "Hästi läheb meil ainult Prantsusmaal, kuna seal on euro. Hiljuti sõlmisime miljonilise lepingu soomlastega,” selgitas Pajuri.

Möödunud aasta detsembris rääkis Pajuri, et tootmismaht kahanes keskeltläbi 30%. Seetõttu peatas ettevõte märtsini töö Tallinna tehases ning saatis 50 töötajat sundpuhkusele. Kuna loodetud tellimusi aga ei tulnud, koondati 30 töötajat, teiste palkasid aga kärbiti 30% võrra.

"150 töötajast jäi Tallinnasse 50,” ütles Glaskeki juht. „Lisaks korraldasime tootmise ümber. Ühendasime Tallinna, Tartu ja Narva tehased üheks ettevõtteks ning viisime mõnede toodete tootmise ühest tehasest teise.” Pajuri sõnul võimaldas see märkimisväärselt vähendada administratiivkulusid ning minna üle vertikaalsemale juhtimisstruktuurile.

Rääkides aastalõpu prognoosidest, avaldas Pajuri lootust, et käibe langus jääb 30-40% piiridesse. „Praegu on veel raske hinnata ümberkorralduste mõju languse valguses, kuna tootmisstruktuurid said alles ühendatud,” lisas ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474