21. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rõivas: pensionite vähendamine oleks sügavalt ebaõiglane

Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe, reformierakondlase Taavi Rõivase hinnangul oleks IRL-i naiskogu ettepaneku järgimine ehk pensionite kärpimine sügavalt ebaõiglane niigi kitsikuses virelevate pensionäride suhtes.

Kui tänavu peaks tõepoolest veel kolmanda negatiivse eelarve koostama, siis eelkõige üritatakse Rõivase sõnul vältida pensionite vähendamist ja vanemahüvitise ülempiiri kärpimist.

"Pensionite kärpimine oleks kõige valusam samm, mida üldse teha saaks. See oleks sügavalt ebaõiglane meie vanavanemate suhtes, kelle sissetulek ei võimalda ju tegelikult siiani täisväärtuslikku elustandardit järgida. Pensionite vähendamisega võtaksime ju veelgi raha ära neilt inimestelt, kellel seda niikuinii üleliia ei ole. Lõppude lõpuks on ju Eestis pensionid kärpimatagi väga väikesed," sõnas Rõivas Äripäevale.

Kui peaks uue, järjekordse negatiivse lisaeelarve koostama, siis pigem tõmbaks Rõivas koomale majandusministeeriumi eelarvereal olevat nn tee-ehitusraha, sest teeremontide ja-ehituse riigihangete pakkumised on üha odavnenud.

Samuti kärbiks Rõivas enne, kui ta pensionite vähendamise otsuse teeks, erinevateks põllumajandustoetusteks kuluvaid summasid.

"Kui panna kaalukausile mõni põllumajandustoetus või pension, siis... Igal juhul peaks sellisel juhul vähendama põllumajandustoetust," arvas oravaparteilane.

Vanemahüvitise ülepiiri vähendamist ei pea aga rahanduskomisjoni esimees eelkõige seetõttu otstarbekaks, et sellega ei hoita õieti mitte midagi kokku, riigi usaldusväärsust kärbitakse aga hoogsalt.

"Kui Keskerakond pakkus ülempiiriks 15 000 krooni ehk selle vähendamist sisuliselt poole võrra, siis sisuline kokkuhoid olnuks vaid 54 miljonit krooni. Sotsid pakuvad, et 2010. aastast võiks ülempiir olla 20 000 krooni, kusjuures sellega säästetaks vaid 19 miljonit krooni. Need on nii marginaalsed summad, et riigieelarve tasakaalu mõttes ei päästaks need mitte midagi," on Rõivas veendunud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474