26. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus lõpetas vara raisanud Q Vara saneerimise

Harju maakohus lõpetas täna vara raisanud ja võlausaldajate huve kahjustanud Q Vara saneerimise, kuna saneerimismenetluse ajal kadus osa Swedbankilt liisitud vara teadmata suunas.

Ehkki saneerimismenetluse ennetähtaegset lõpetamist taotlenud Swedbank ja Q Vara juht Alo Lillepea jõudsid omavahel rohkem kui miljoni kroonise kahju hüvitamises kokkuleppele ning saneerimisnõustajad Katrin Prükk ja Ene Ahas lisasid summa ümber kujundatavatele kohustustele, pidas kohtunik Merike Varusk õigeks saneerimismenetlus ennetähtaegselt lõpetada.

Kohtunik põhjendas täna avaldatud määruses, et pole seotud menetlusosaliste esitatud taotluste nende hinnanguga asjaoludele, kui seadusest ei tulene teisiti. Kohus omab õigust lõpetada saneerimismenetluse ennetähtaegselt ettevõtja vara raiskamise või võlausaldajate huvide kahjustamise korral.

Lisaks lubab seadus saneerimise lõpetada, kui selgub, et saneerimiskavaga ümber kujundatavat nõuet tegelikult ei ole, selle suurus on ebaselge või saneerimisnõustajal pole võimalik hinnata nõude õiguspärasust ega tõendatust.

Swedbankil sai mõõt täis

Kuna Q Vara võlgnes Swedbankile 11. maiks liisingumakseid juba üle 200 päeva, lõpetas pank liisingulepingud ning nõudis liisitud vara tagastamist. Seepeale selgus, et osa liisitud varast on haihtunud teadmata suunas ning Q Vara juhatuse liikmed ei osanud selgitada, kuhu ning miks see kadus.

Swedbank lõi kokku, et Q Vara võlgnes liisingule 639 803 krooni ja kadunud ning tagastamata jäetud vara jääkväärtus oli 450 953 krooni, mis tegi kahju kogusummaks 1 090 756 krooni. Liisinguandjal läks kops üle maksa ja 28. mail esitas Swedbank Liising Harju maakohtule taotluse saneerimismenetluse ennetähtaegseks lõpetamiseks.

Swedbank lisas oma taotlusele kolmeleheküljelise nimekirja varast, millest enamus oli teadmata kadunud. Nimekirja oli täiendatud varaga, mis oli jätkuvalt Q Vara käsutuses ning mida vaatamata liisingufirma palvetele ei tagastatud.

Nõustajad andsid Swedbankile eelise

1. juunil kuulas kohus Alo Lillepea selgitusi ja küsis saneerimisnõustajate arvamust. Ühtlasi pidid menetlusosalised kontrollima, milline liisitud vara on alles ja mis kadunud ning teavitama kohust tulemustest.

Kolme päeva pärast tegi Swedbank avalduse, et soovib saneerimismenetluse lõpetamise taotlust tagasi võtta. Avaldusele oli lisatud 2. juunil koostatud nimekiri, millest nähtus, et liisitud varast oli Swedbankile tagastamata 60% ning saneerimisnõustajad on lubanud algselt 1 090 756 kroonilt 1 105 784 kroonile tõusnud kahjud hüvitada.

Täiendava nõude saneerimiskavva pressinud ja sellega teiste võlausaldajate rahalisi väljavaateid kahandanud Swedbank märkis, et kui ta võtab saneerimismenetluse lõpetamise taotluse tagasi, saab kohus jätta selle läbi vaatamata ja jätkata saneerimist.

Juba mitmeid aastaid rahade ja varadega skeemitanud Q Vara esitas saneerimistaotluse mullu 31. detsembril. 13. aprillil saabus saneerimiskava kohtusse kinnitamiseks, kuid Harju maakohus jättis kava käiguta, andes tähtaja puuduste kõrvaldamiseks.

19. juunil pani AS Gild Fund Management advokaadibüroo Luiga Mody Hääl Borenius vahendusel enampakkumisele Q Vara aktsiate kontrollpaki, mille eest küsis pisut üle 1,8 miljoni kroonist alghinda. Pakkumisi saab esitada kuni 6. augustini, enampakkumine ise toimub 7. augusti keskpäeval, seisis müügikuulutuses.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474