30. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks energiahiid hinda langetab?

Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink selgitab Äripäeva lugejatele, miks elektri hind odavneb, millal taas tõusta võib ning kuidas on see seotud kütuse maailmaturu hinnaga.

Rink räägib, et elektri näol on tegemist suletud turu äriga, hind tekib kulupõhiselt.

"Konkurentsiamet jälgib Eesti Energiat, millised on elektrienergia tootmiseks tehtavad kulutused ja vastavalt sellele tekib elektrihind. Nüüd, kui valitsus otsustas keskkonnatasusid alandada, siis meil on kohustus teada anda, et meie tootmiskulud vähenevad. Selle konkreetse otsuse tõttu üle 200 miljoni. Järelikult peab vähenema ka elektri hind," sõnab Rink.

Tema hinnangul on hetkel ainulaadne olukord.

"Langenud on nii keskkonnatasud kui ka põlevkiviõli, mida toomisel kasutatakse. Meie jaoks on see aga nullimäng, ühtepidi me ei pea neid keskkonnatasusid maksma riigile ja teiselt poolt kliendid maksavad meile sellevõrra madalamat elektrihinda. Meie kasum siin ei muutu," selgitab asjatundja.

Ringi sõnul muutub hind jälle siis, kui mõni kulukomponent muutub.

"Hetkel me midagi ette ei näe, palgad ei kasva, keskkonnatasudes on seis lahtine. Pikas perspektiivis need tasud aga kindlasti kasvavad. Samuti tõuseb siis ka elektrihind, me ei oska küll öelda, millal. Samuti ei saa välistada, et hind tõuseb kõrgemale praegu kehtivast veel vanast hinnast. Kui nafta hakkab näiteks maailmaturul tõusma, siis hind kerkib taas, sest meie kasutame tootmisprotsessis palju kütet," lisab energeetik.

"Viimati oli elektrivõrgutasude langus 2008. aasta märtsis. Langus kestis kuskil kolm kuud. Juulikuus võrgutasud aga tõusid taas. Miski ei välista, et sama juhtub ka nüüd. Me liigume vabaturu poole, kuid täna on meil turg kulupõhine," tähendab Rink.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474