5. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eluaseme müügi maksustamise laiendamisel on palju vastaseid

Rahandusministeeriumi kavatsust laiendada eluaseme müügist saadud tulu maksustamist kritiseerivad nii majaomanikud kui kinnisvarafirmad, maksumaksjate liit kõrvutab seda aga Eesti NSV tsiviilkoodeksiga.

Kui ministeerium üritab sellega püüda kinnisvaraspekulante, siis arvatavasti jäävad seaduse jõustumisel maksuameti hammasrataste vahele hoopis paljud sellised pered, kelle jaoks kinnisvaraga spekuleerimine on olnud küll kõige viimane eesmärk, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Kui müüd kaks eluaset, et osta üks ja suurem, hakkad maksma. Kui müüd kodu koos garaažiga, mis juhtumisi ei asu su kodu küljes, maksad ka. Ja üleüldse, kui müüd eluaseme, kuhu sa pole sisse kirjutatud, maksad ka.

Vähemalt soovib nii rahandusministeerium, kes kavatseb aastal 2009, kinnisvaraturu põhjas, ühtäkki hakata pigistama kinnisvaraspekulante. Eelnõu järgi saaks omanik tulumaksuvabalt müüa vaid ühe kinnisasja kahe aasta jooksul, ja ka sel juhul on tingimuseks sissekirjutus vähemalt 12 järjestikusel kuul.

"Teatavasti täna kehtiva regulatsiooni kohaselt peab eluase olema kasutuses kas siis põhilise või alalise elukohana ja sellest peaks piisama. Ma julgen väita et 99% eluasemetest müüakse selleks, et soetada uus," sõnas Eesti Kinnisvarafirmade Liidu tegevdirektor Tõnis Rüütel. "See on see koht, kus riik peaks hoolitsema selle eest, et inimesed saaks seda teha võimalikult valutult."

Praegu on tulumaksust vabastatud sellise eluaseme müük, mida maksumaksja kasutab peamise või alalise elukohana. Eelnõu seaduseks saamisel kaoks maksuametnikelt tüütu kohustus juhtumisse süveneda ning maksuteatisi saaks laiali saata mehaaniliselt, pelgalt sissekirjutuse puudumise alusel.

"Kui inimesel on kas mitu maja või suvilat või muu elupaik, siis sisse kirjutada on ju võimalik ennast kirjutada vaid ühte kohta. Tegelikult seaduseelnõu juures ei ole vaadatud asja sisulist külge, on püütud formaalselt üle reguleerida, ja seda kindlasti ei saa heaks kiita," märkis Eesti Omanike Keskliidu juhataja Taavi Madiberk.

Maksumaksjate Liidu hinnang eelnõule on hävitav. Ametlikus kommentaaris rahandusministeeriumile võrdleb liit seda Eesti NSV tsiviilkoodeksiga, mis lubas omaniku jaoks liiga suure kodu temalt lihtsalt ära võtta, ning soovitas ühtlasi ministeeriumil tulevikuks inspiratsiooni otsida ka Valgevene, Põhja-Korea ja Kuuba õigusruumist.

"Piirangu mõte saab olla ainult see, et mingi spekulant, kes seda ei kasuta, ostab oma nimel füüsilise isikuna mitu maja ja korterit, müüb need maksuvabalt maha ja üritab maksuametile väita, et ta tahtis elada, aga siis tapeet ei meeldinud, ta kolis ära, müüs selle maha. Ja niimoodi iga nädal. Meie soov oleks, et rahandusministeerium teeks ikka sellise muudatuse, mis seda ebavõrdset kohtlemist vähendaks, mitte ei suurendaks," rääkis Eesti Maksumaksjate Liidu juhataja Lasse Lehis.

Rahandusministeerium viitas oma kommentaaris Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) soovitustele ning vajadusele reguleerida täpsemalt maksuvabastuse tingimused, kuna praegune seadus võimaldavat ka spekulantidel soodustust kuritarvitada. Samuti rõhutas ministeerium, et tegeliku eluaseme registreerimise kohustus on seadustes juba nagunii olemas. Eelnõu on praegu kooskõlastusringil, valitsuse lauale pole see veel jõudnud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474