13. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sampo Life: Ootame positiivset tõuget aktsiaturgudele

Edasine aktsiaturgude areng sõltub ennekõike ettevõtete kolmanda kvartali majandustulemustest. S P 500 ettevõtetelt oodatakse USA-s märke müügi osalisest taastumisest võrreldes teise kvartaliga, kirjutas Sampo Life’i investeeringute juht Paul Lukka.

Eelmise aastaga võrreldes ootab enamus turuosalisi 15% langust müüginumbrites ja 23% langust kasumi osas.

Tugev usaldusindikaatorite tõus kevade madalpunktist on aidanud kaasa turuootuste tõusule ja ettevõtete reaalsed tulemused loovad suuna edasisele arengule. „Ootame, et tulemusperiood lõpeb tervikuna positiivselt, mille najal börsid jõuaksid uutesse tippudesse. Müügikasvu numbrid on tavaliselt olnud tugevalt seotud SKP tõusuga ja ka selles valguses on võimalused head, et S P 500 ettevõtete müügistatistika üllatab turgu positiivselt“ märkis Sampo Life’i investeeringute juht Paul Lukka.

Me ei tunne muret, et viimase aja majandusstatistika on olnud natuke alla ootuste, eriti USA-s. Majanduskasvu kiire ümberpööramine ja tugev SKP tõus viivad paratamatult olukorrani, kus mõned statistilised näitajad kõiguvad tugeva tõusu järel. Tervikuna on lähtekohad majanduste taastumisele tugevad. Äärmiselt madalad riskivabad intressitasemed ja madal turuvolatiilsus koos paranenud likviidsusega on parandanud investorite usku hetke finantssüsteemi püsimisse. Muret tekitavad riikide ekspansiivne fiskaalpoliitika ja keskpankade rahapoliitika järgne ajaperiood, kui stimuleeriva poliitika aeg hakkab ümber saama.

Säilitame aktsiate ülekaalu varade paigutustes. Riskimäära säilitamine portfellis on põhjendatud ning aktsiaid toetab hetke hinnatase, rahavoog üha riskantsematesse varaklassidesse ning ettevõtete tulemuste kasv.

Säilitame hoiaku, et aktsiakursid on aasta lõpus kõrgemal tasemel kui nüüd (Eurostoxx 2830). Tugevaimat kasvu ennustame BRIC-riikidele ning nendest riikidest sõltuvate riikide börsidele (ehk nö G-20 riikide kasvumootorid). Hinnatasemete osas ei ole meie hinnangul põhjust muretsemiseks. S P 500 ettevõtete aktsia kohta ennustatakse järgmise aasta tulemuseks $76 ehk keskmine P/E tase on eelmiste tõusutsüklite tasemetel ning indikeerib tõenäolist aktsiaturgude tõusu. Arenevate turgude ostulaine on nii tugev, et meie hinnangul ei ole ka seal põhjust osakaalu langetamiseks.

Turuootused 2010 ja 2011 aasta ettevõtete tulemuste osas on tõusnud terve aasta vältel. Hetkel on 2010. aasta oodatud tulemuste põhine P/E hinnatase ca 14, kuigi alles jaanuaris oli see suhtarv 8-9 vahel. Hinnataseme tõus on niisiis tulnud põhiliselt indeksi tõusust. Sektoripõhiselt eelistame finants-, energia- ja telekommunikatsiooni ettevõtteid. Alakaalustame hetkel tsüklilist tööstust ja ravimitööstust. Lisaks oleme ettevaatlikud esmatarbekaupu valmistavate ettevõtete suhtes.

Alternatiivsete investeeringute osas alandame hedge-fondide osakaalu mõõdukast ülekaalust neutraaltasemele. Hedge-fondide tootlus on olnud suhteliselt tugev selle aasta jooksul (+12%) ja realiseerime osaliselt kasumit selle tehinguga. Iseenesest kapitalivoog hedge-fondidesse tõenäoliselt jätkub aasta lõpus.

Tooraineturul on oodata nafta hinna stabiliseerumist. OPEC tundub olevat suhteliselt rahul tänase nafta hinnatasemega, mis on 70 dollari ringis barreli kohta. Tööstusmetallide hindades on toimunud väike korrektsioon madalamatele hinnatasemetele - tulenevalt Hiina investeerimispiirangutest on osa spekulatiivset raha osaliselt turult mujale paigutatud. Private Equity investeeringud hoiame endiselt alakaalus.

Tõstame kinnisvara osakaalu mõõdukasse ülekaalu. Meie prognoosi kohaselt on USA kinnisvaraturul tervikuna tsükkel pöördunud, kuigi eri piirkondade vahelised vahed säilivad suurtena veel kaua. USA kinnisvaraturu stabiliseerumine toetab ka Euroopa kinnisvaraturgude arengut, eeskätt Suurbritannias ja mandri Euroopas.

Lisaks alandame ka vahetusvõlakirjade osakaalu ning tõstame selle arvelt toorained ülekaalu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474