19. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara: kas jääme põhjas tammuma?

Tehinguaktiivsus on viimastel kuudel hakanud vaikselt tõusma, andes võimaluse edasise hinnalanguse peatumiseks. Aastatagusega võrreldes on tehingute rahaline väärtus kahanenud poole väiksemaks, aga kiiret tõusu oodata ei tasu.

Rime Kinnisvara Vahenduse juhatuse esimees Monica Meldo sõnas, et elamispindade osas on viimased kuud näidanud nõudluse suurenemist. Pakkumisi pole tulnud juurde sellises mahus, et see avaldaks survet hindade langusele.

"Saab öelda, et korteriturul on suures pildis turupõhi käes. Kindlasti on praegu turul piirkondi/korterelamuid, kus hinnalangus võib veel edasi kesta, kuid see on siiski marginaalne, jäädes 5% juurde," märkis ta.

Meldo kinnitusel on tekkinud olukordi, kus reaalse hinnaga pakutavale varale on mitu ostjat ja seetõttu kauplemisruum puudub ning otsustavaks saab see, kui kiirelt ostja jõuab tehingusse.

Maade ja majade hinnad kukuvad vähemalt kevadeni

"Tallinna ja lähiümbruse majade ja maade turg on alati käinud korteritest tagapool, seega võib majade osas hinnalangus saavutada oma põhja järgmise aasta kevadeks. Loodetavasti ei lange tehinguhinnad enam kui 10%," arvas ta. Väljaspool Tallinna olevate maade osas võib langus osutuda ka pikemaks, sest praegu tehinguid praktiliselt ei tehta.

1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter ütles, et kindlasti on turul oodata pakkumishindade langust, kuna endiselt on suurema osa müüjate ootused oma vara müügihinna osas ebareaalselt kõrged. Tehinguhindade osas on tema hinnangul tõenäoliselt hinnalangus läbi Tallinna äärelinna korterite puhul.

Võrreldes tippaegadega ehk siis kahe ja poole aasta taguse ajaga on selles sektoris hinnad langenud üle 50 protsendi. Kui 2007. aasta alguses maksis Tallinnas Mustamäel keskmises seisukorras 2toaline korter suurusjärgus 1 050 000 krooni, siis praegu toimuvad sarnaste korteritega tehingud vahemikus 450 000-470 000 krooni.

Äri- ja tootmispindade turg enam kehvemaks ei lähe

Vahteri sõnul võib hinnalangust oodata veel äri- ja tootmispindade osas. "Samas on ka selles valdkonnas näha märke, et enam hullemaks ei lähe. Omanikud on harjunud suuremate vakantsustega, maatükkidega eriti tehinguid ei tehta. Viimase osas on turuhindu ka raske kommenteerida," lisas ta.

"Aasta algusest on müüdavate korterite arv langenud peaaegu 30% võrra. Ent kasvanud on välisinvestorite osakaal kinnisvara ostjate hulgas. Uus Maa septembrikuu tehingutest moodustasid välismaalased 15%, mis on 5% rohkem kui augustis," rääkis Uus Maa Kinnisvarabüroo tegevjuht Mika Sucksdorff.

Arendajad kärbivad täiendavalt hindu

"Iga päevaga on selgelt tunda kinnisvara tehinguaktiivsuse tõusu. Kuigi majanduses on veel rasked ajad, tundub, et kinnisvarasektor hakkab suurest langusest tasapisi kosuma," oli Sucksdorff optimistlik.

Sucksdorffi sõnul on positiivne, et Tallinna korteriturul on mitmed arendajad üle vaadanud uute korterite hinnakirju. Näiteks Rannamõisa teel Haabersti linnaosas saab uue korteri kätte juba hinnaga 15 000-16 000 kr/m2.

SEB eraisikulaenude suuna äriarendusjuhi Triin Messimase sõnul on seoses kinnisvarahindade soodsa taseme, tarbijate kindlustunde paranemise ja madalate baasintressimääradega septembris-oktoobris märgata laenutaotluste arvu ning eluasemelaenude uusmüügi kasvu 10-15 protsendi võrra varasemate kuudega võrreldes.

"Tuntavalt on suurenenud klientide hulk, kes soovivad pangas eluasemelaenunõustamist. Laenutaotlejad tunnevad muu hulgas huvi kõigi lahenduste vastu, mis võimaldavad maandada laenuvõtmisega seonduvaid riske - näiteks elukindlustus ja laenumaksete kindlustus töökaotuse vastu, laenuintressi fikseerimine," rääkis Messimas.

Stabiilse sissetuleku puhul sobiv aeg osta

Messimas lisas, et kui pere sissetulekuallikad on stabiilsed ning laenuvõtmise kavatsus hästi läbi mõeldud, on praegu sobiv aeg kodusoetamise peale mõelda, kuivõrd madalamad kinnisvarahinnad tasakaalustavad ka varasemate aastatega võrreldes suurema laenusaajalt nõutava omafinantseeringu määra.

Turg täna

*müügiperiood on lühenenud*finantseerimistingimused on paranenud*ostetakse enam ilma laenuta*nõudlus on suurenenud*pakkumis- ja tehinguhindade vahe kuni 50%*välisinvestorite osakaal ostjate hulgas kasvab*Tallinna äärelinna korterite hind enam ei lange*maade ja majade hinnalangus kestab*populaarsed piirkonnad Tallinnas on Kristiine, Mustamäe, Pelgurand, Mustjõe*nõudlus on vähenenud kehva infrastruktuuriga Viimsi piirkonnas

Turuseis linnades

*Valga: huvi suurenenud*Võru ja Põlva: huvi väike*Viljandi: huvi tõus, aktiivne üüriturg, pakkumishind langeb*Tartu: tehingute arv uute korteritega tõusnud*Haapsalu: huvi ja tehinguaktiivsuse kasv, hinnalangus pidurdub*Narva, Kohtla-Järve, Jõhvi: tehinguarvud suurenenud viimastel kuudel*Rapla: ostuturg passiivne, müügihuvi jätkuvalt kõrge*Rakvere: üüriturg aktiivne, huvi kasv, tehinguteni ei jõuta*Kuressaare: müügiobjektide arv langenud*Paide: pakkumishindade langus, üürihindade alanemine*Pärnu: hinnad langevad, ostja ootab 25-30% allahindlustAllikas: Pindi Kinnisvara, Äripäev

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474