14. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Presidendi palgale 2000 krooni otsa

Riigikogu põhiseaduskomisjon määras 2011.-15. aastaks presidendi palgaks 5200 eurot ehk 81 362 krooni, mis on rohkem kui 2000 krooni kõrgem praegusest.

Sama palka hakkaksid eelnõu jõustumisel saama peaminister, riigikogu esimees ja riigikohtu esimees, kellele kõigile tähendab see 13 634 krooni võrra kõrgemat kuupalka.

Ka teised palgasuhted jäeti põhiseaduskomisjoni Väino Linde sõnul teisel lugemisel samaks. Riigikogu aseesimees, riigikontrolör, õiguskantsler, riigikohtu liige ja minister hakkavad teenima 69 158 krooni. Sama summa saavad riigisekretär, riigikogu komisjoni esimees, riigikogu fraktsiooni esimees ja kaitseväe juhataja.

Riigikogu komisjonide ja fraktsioonide aseesimehed ning ringkonnakohtu kohtunikud hakkavad ülejärgmisest aastast teenima 61 022 krooni ning riigikogu liikmed, maa- ja halduskohtu kohtunikud 52 885 krooni. Riigikogu liikmele tähendab see praegusega võrreldes ligi 400-kroonist palgatõusu.

Abiminister, riiklik lepitaja ja soolise võrdõiguslikkuse volinik saavad palgaks 44 749 krooni. Eesti Panga nõukogu esimees 28 477 ja Eesti Panga nõukogu liige 20 341 krooni.

Ülejäänud tippametnike palk ei tohi ületada eelnõu kohaselt riigikogu liikmete oma ehk 52 885 krooni.

Täna hommikuks oli laekunud sotsiaaldemokraatide muudatusettepanek, mis oleks ette näinud, et presidendi palga määravad kolm sõltumatut ja autoriteetset isikut väljaspool riigikogu. Põhiseaduskomisjon ei kiitnud täna seda mõtet heaks, kuid homme läheb hääletusele täiskogu istungil.

"Komisjon otsustas oma tänasel istungil üksmeelselt nimetada kõrgemate riigiteenijate ametipalk eurodes ja määrata presidendi palgaks 5200 eurot. Me lähtusime oma otsust tehes sellest, et kõrgemate riigiteenijate palgad jääksid praegusele tasemele. Sellest lähtuvalt ei muutu oluliselt ka riigikogu liikme palk," ütles põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde.

Praegu makstakse riigikogu liikmetele palka 2008. aasta IV kvartali keskmise palga alusel, mis on 13 117 krooni. Korrutades selle summa vastavalt seadusele neljaga, saame Riigikogu liikme palgaks 52 468. Eeldatavasti 2010. aasta märtsist  palk  väheneb, sest selle aasta IV kvartali prognoositav keskmine palk on väiksem kui möödunud aastal.

Eelnõu on ette valmistanud riigikogu töökorralduse töörühm, kuhu kuulusid kõigi fraktsioonide esindajad. Eelnõu on täiskogus teisel lugemisel homme. Kolmas lugemine on kolmapäeval.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474