26. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vanalinna omab kirju seltskond

Tallinna vanalinnas asuva kinnisvaraga tehtud tehingute arv ja rahaline maht kukkus eelmisel aastal 2003. aasta tasemele. Kokku tehti 81 tehingut, mille maht oli 360 miljonit krooni.

Suurimate vanalinna kinnisvaraomanike käes olevate kinnistute väärtus küünib aga mitmesaja miljoni kroonini.

Täna ilmunud Äripäevas tutvustavad ajakirjanikud Hannes Sarv, Katariina Krjutškova ja Kadri Bank vanalinna suurimaid kinnisvaraomanikke, kelle seas on Eesti äriliidrid, kinnisvarafondid ja ka aadlisuguvõsa pärijad.

Näiteks Kohtu tänav 10 ja Toom-Rüütli 17 asuvad hooned kuuluvad vene aadliperekonna Baranovite järeletulijatele, kes said neile kuulunud kinnisvara tagasi 1990ndate alguses. Kahte kinnistut majandas Tatiana Montesquiou, kes suri eelmisel kuul ning nüüd sõltub hoonete tulevik lese Anne-Pierre de Montesquiou ja tütarde Eleonore, Rosamee ning Auriane otsustest. Tatiana lähedased viibisid sel nädalal Eestis ja olid nõus andma Äripäevale intervjuu.

Vanalinna suurimate kinnisvaraomanike sekka on end kinnitanud ka kunagine Pindi Kinnisvara juht Janno Rokk, kes omandas 2008. aastal kinnistu Aia ja Vana-Viru nurgal ehk WW Passaaži maja. Tegemist on 13 aastat tagasi endise ujula asemel rajatud hoonega, mis sattus terava kriitikatule alla, kuna paljude arvates ei sobi see hoone Tallinna vanalinna. Rokk ise hindas oma firma viimases aastaaruandes hoone väärtuseks 69 miljonit krooni. Lisaks oli ta seotud vanalinnas ka ühe kortermaja arendusega.

Vanalinna kinnisvaraomanike seast paistab silma ka Rokki äripartneriks olev kinnisvarafond Broadgate Capital, mis omab kokku nelja kinnistut. Tuntumaks on Pikal tänaval asuv Eesti Raudtee endine peahoone, mille fond ostis 136 miljoni krooni eest. Tegemist on 2005. aastal Eesti turule sisenenud kinnisvarafondiga, mis on Tallinna paigutanud ligi 800 miljonit krooni. Broadgate Capitalile kuulub vanalinnas kinnistuid üle 3000 ruutmeetri.

Teine suurem välismaine tegija Tallinna vanalinnas on hiljuti Eesti Posti maja soetanud Rootsi perekond Åkerborgid, kellele kokku kuulub vanalinnas kinnistuid 2358 ruutmeetrit. Tegemist on investoritega, kes ei soovi meediaga suhelda.

Kohalikest äriliidritest on Tallinna vanalinna suurimateks omanikeks vastuolulise kuulsusega restorani- ja hotelliärimeeste Hubert Hirve ja Pavel Gammeriga seotud ettevõtted. Kokku kuulub nende kahe mehe osalusega firmadele vanalinnas kinnisvara üle 4400 ruutmeetri. Mehed ise on hinnanud neile kuuluva kinnisvara väärtuseks ligi 400 miljonit krooni.

Veelgi kõrgemalt ehk üle 400 miljoni krooni hindavad enda omanduses oleva vanalinna kinnisvara väärtuseks Säästumarketite keti rajajate sekka kuulunud Indrek Prants ja Sven Mansberg. Neile kuulub Draamateatri vastas asuv suurejooneline kvartal.

Suurimate vanalinna kinnisvaraomanike hulka kuuluvad aga ka meediaärimees Hans H. Luik, EBSi omanik Madis Habakuk, Monacos elava ettevõtja Toomas Tooli endine naine Jana Tool koos viimase ema Aili Grištšenko ja Toomas Tooli äripartneri Ellen Nellisega, hotelliärimees Alexandr Kofkin jt.

Tallinna vanalinna kinnisvaraga tehtud tehingute kõrgaeg oli aastatel 2004-2005, kui tehingute arv ületas 200 ning koguväärtus oli 2005. aastal 1,5 miljardit krooni ning 2006. aastal 1,6 miljardit krooni. Palju tehinguid tehti ka 2004. aastal, kui tehingute arv oli 242 võrreldes 2003. aasta 71 tehinguga. 2004. aastal vahetas Tallinna vanalinnas asuv kinnisvara omanikke kokku 683 miljoni krooni eest. 2008. aastal oli tehingute arv küll suurem (113), kuid nende rahaline maht oli kukkunud 543 miljonile kroonile.

Endiselt on kõige suuremaks Tallinna vanalinnas asuva kinnisvara omanikuks Eesti riik ja Tallinna linna. Samuti erinevad kirikud.

Ajakirjanike Hannes Sarve, Kadri Banki ja Katariina Krjutškova uurimust Tallinna vanalinna omanikest saad lugeda tänasest Äripäevast või SIIT! Kui sa ei ole Äripäeva tellija, siis päevapileti ajalehe lugemiseks saad tellida SIIN!

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474