1. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iirimaale Rootsi rohtu

Iirimaa on astunud järgmise julge sammu majanduse jaluleaitamiseks, järgides Rootsi kriisikogemust ning puhastades pankade bilansid halbadest laenudest.

Nagu Rootsi 1990ndate finantskriisis, loob ka Iiri valitsus halva panga (NAMA), kuhu esimene sats hapuks läinud kinnisvaralaene võeti sel nädalal pankadelt üle keskmiselt 47% allahindlusega.

Eeldus on, et taagast vabana keeravad pangad laenukraanid lahtisemaks ning mullu üle 7% kukkunud majandus saab kiiremini toibuma hakata.

Ühtlasi nõutakse Iiri pankadelt suuremaid puhvreid tulevaste võimalike kahjumite katteks - Tier 1 kapital peab tõusma 8 protsendile.

Nõuete täimiseks vajavad Iirimaa pangad nüüd üle 30 miljardi euro lisakapitali.

Kohutavad laenuotsused

"Meie kõige halvemad kartused on tõeks saanud," ütles Iiri rahandusminister Brian Lenihan teisipäeva õhtul parlamendis pangaplaani tutvustades. "Iiri pangad on teinud kohutavaid laenuotsuseid, mis lähevad maksumaksjatele veel aastaid kalliks maksma."

Kartused, et lisakapitali pole mujalt võtta kui riigilt, panid Iiri pankade aktsiad sel nädalal suure pressi alla. Peljatakse, et valitsusest saab suuromanik kõigis suurpankades, erandiks ehk vaid Bank of Ireland.

Aktiivseimalt kinnisvaraprojekte rahastanud panga Anglo Irish Bank riigistas valitsus juba läinud aastal. Nüüd vajab pank läinud aasta 4 miljardi euro suurusele rahasüstile lisaks 18 miljardit eurot (summa on kokku 14% SKPst), kuid panga tegevuse lõpetamine oleks veel kulukam, hoiatas Lenihan. Euroopa Komisjon teatas eile siiski, et hakkab panga päästeplaani lähemalt uurima.

NAMAsse tahab Iiri valitsus hapusid laene koondada 80 miljardi euro eest, mis on suurusjärguna pool SKPst. Vastu saavad pangad riigi võlakirju, mida saab Euroopa Keskpangas rahaks vahetada.

Kipakas tasakaal

Halva panga loomine on keeruline tasakaaluharjutus - kui suure riskiga laenude eest liiga palju maksta, on maksumaksjad vihased, et valitsus raha tuulde loobib. Kui aga allahindlus on liiga suur, jäävad pangad kiduma, mis pärsib uute laenude väljastamist.

Pangaplaaniga samal päeval andis Iiri valitsus teada kokkuleppest ametiühingutega, mille järgi riigiteenistujate palgatõus sõltub edaspidi kokkuhoiust, mis saadud avaliku sektori teenuste efektiivsuse tõusust.

See on hea uudis - investoreid huvitab eelkõige eelarvedefitsiidi vähendamine. "Pankade kahjumid on ühekordne löök," ütles Bloombergile Societe Generale strateeg Ciaran O'Hagan. "Määrava tähtsusega on kroonilise üle jõu kulutamise ohjamine ja maksude tõstmine," ütles ta.

Mullu jäi Iiri eelarvedefitsiit euroalal alla vaid Kreekale.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474