29. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luterma varad arestiti VS Inkasso nõudel

Veebruaris loodud Toonart Rääskile kuuluv VS Inkasso nõuab kohtus Oliver Kruuda kontrollitava Luterma pankrotti ja palus nõude tagamiseks arestida Lutermale kuuluvate Kalevi, Tere ja REC Varade aktsiad.

"VS Inkasso taotlusel on arestitud kõik Tere, Kalevi kommivabriku ja RECe Varad aktsiad," kinnitas VS Inkasso juhatuse liige Erik Plaan. Ta lisas, et arest on jõus eelmisest reedest.

"See on järjekordne aktsiaseltsi ja võlausaldajate kahjustamine. Kuna VS on mingi riiuli pealt ostetud firma, kellel üldse vara ei ole, siis temale ükski vastutus ei laiene," viitas Kruuda sellele, et arestimisest tulenevat kahju pole kelleltki tagasi küsida. Tema sõnul tegeleb Luterma sellega, et arest kiirelt tühistataks.

Põhjus vaidluses Altaga

Pankrotiavalduse ja varade arestimise põhjused on juba pikka aega kestnud vaidluses Kruuda Luterma ja Indrek Rahumaa pankrotistunud Alta Capitali vahel.

Vaidluse sisuks on 100 miljoni krooni suurune ettemaks, mille Alta tasus Lutermalt toiduainetööstuste ostmiseks. Kuna tehingut ei toimunud, asus Alta seda tagasi nõudma. Mullu suvel tunnistas Stockholmi vahekohus Alta õigust ettemaks tagasi saada ja võlgades Rahumaa loovutas nõude pärast seda oma võlausaldajatele. Poole sai endale Rääskile kuuluv OÜ Ahtri Maja. Sama nõude alusel taotleb VS Inkasso praegu ka Luterma pankrotti.

Luterma pole nõuet kunagi tunnistanud ja vaidlustas selle Eesti kohtus. Tallinna ringkonnakohtus tuleb see arutlusele mais. Plaani sõnul oleks vahekohtu otsuse tühistamine väga haruldane juhus ja seni, kuni seda tehtud pole, on otsus jõus. "Leidsime, et me ei saa lasta Lutermal venitada otsuse täitmisega ja kasutada seda aega varade kantimiseks," lisas ta.

Luterma jurist Allan Viirma sõnas, et kõnealust Stockholmi vahekohtu otsust ei saa täitmisele pöörata enne nõude tunnustamist Eesti kohtus. Kuna aga Luterma on nõude vaidlustanud, puudub VS Inkassol ka praegu alus midagi nõuda.

"Lisaks on üldse üllatuslik sellise võlausaldaja ilmumine, sest AS-il Luterma puudub informatsioon väidetava nõude loovutamisest VS Inaksso OÜ-le," sõnas Viirma.

Kruuda: kantimist pole

VS Inkasso juhi Plaani sõnul liigutas Luterma juba enne aresti jõustumist tütarfirmade aktsiaid. "Oliver Kruuda ütles hiljuti Äripäeva vahendusel avalikult välja, et kavatseb varasid kantida. Sellises olukorras olime sunnitud kiiresti tegutsema, muidu jääksid kõik Kruuda võlausaldajad tühjade kätega," ütles Plaan.

Äripäev kirjutas aprilli alguses Kruuda plaanist luua tütarfirmad, et suurte kahjude vältimiseks kaitsta ennast aktsiate arestimise vastu. Kruuda tunnistas aktsiate liikumist, aga lükkas tagasi väited kantimisest.

"Kuna Glikmani büroo on võlakirjade tagatisagent, siis me seadsime pandi büroo kasuks nendele aktsiatele. Kinnitan, et Luterma grupist pole ükski vara välja läinud, midagi kusagile ei viida ja ühegi võlausaldaja huve ei kahjustata," ütles ta.

number miljonit krooni on nõude suurusjärk, mida VS Inkasso nõuab ASilt Luterma ja mille osas kohus seadis aresti Luterma varadele.

50

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474