2. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Järvevana aktsionärid seisavad Annuse seljataga

Tallinna börsil noteeritud "toimik" ehk ASi Järvevana varade laialijagamine võib aega võtta veel kuni seitse aastat, tõdeti kolmapäeval peetud aktsionäride koosolekul.

Lisaks sõltub kõik sellest, kuidas kohtuveskid jahvatavad ja milliseks protsessi lõpptulemus kujuneb.

"Prokuratuur peaks süüdistusest loobuma, sest süüdistus on segane ja konkreetseid tõendeid ei ole. Mõnes muus riigis oleks süüdistusest ammu loobutud," kinnitas Toomas Annuse kaitsja maadevahetuse kohtusaagas Leon Glikman Järvevana aktsionäride korralisel koosolekul. "Protsess on pikk, kuid on seni läinud nii, nagu me olime arvanud. Praegu on üle kuulatud 80 süüdistaja tunnistajat. Üks on veel jäänud, kuid ta ei ütle ka midagi altkäemaksu võtmise või andmise kohta," seletas Glikman, kelle sõnul on kohtu tempo selles kohtuasjas olnud üllatavalt kiire. Kuid kaitsjate tunnistajad on alles tulemas ning kogu kohtuprotsess võib siiski võtta aega veel 2-7 aastat.

Vara ootab jagamist

Järvevanal on praegu vara 250 miljoni krooni jagu, aga ettevõtte turuväärtus on aktsiahinna alusel vaid 77 miljonit krooni. Kui Annuse ja Merko suhtes tuleb positiivne otsus, siis kas olemasolev raha makstakse aktsionäridele välja, tundsid kohalviibinud aktsionärid huvi. "See sõltub kõik siis. Kes siis on veel aktsionärid ja mida otsustab aktsionäride enamus," vastas Annus.

Aktsionär Arvo Nõges tundis huvi, kas on kaalutud kohtuasjas ka kokkuleppele jõudmist mingi summa peale, et asi kiiremini laheneks. Glikmani sõnul pole neil kokkuleppeks praegu aga põhjust, sest sellega peaksid nad tegusid tunnistama. "Meil pole seda vaja. Tõendeid ju ei ole," lisas vandeadvokaat, kelle sõnul oleks igal pool mujal Euroopa kohtutes süüdistusest juba ammu loobutud.

Glikmani sõnul on Eestis sarnase kohtuasja puhul olnud seni suurim trahvisumma 2 miljonit krooni. "Ma olen kirjutanud avaldusi süüdistusest loobumise kohta, sest tõendeid pole ja kõik kulud on lihtsalt liiga suured. Dokumente, millele süüdistuses viidatakse, on aga nii palju, et neid võiks veoautoga ära vedada. Konkreetset midagi pole," märkis vandeadvokaat, kelle sõnul võib seda nimetada mingis mõttes justiitsmõrvaks.

Ohvriks valiti Annus

"Maadevahetus käib tegelikult edasi, vaikselt. Võib-olla oleme me viimase poole aasta jooksul ka maid vahetanud, kuid saame sellest teada alles hiljem?" märkis Annus. "Tegelikult oleksid nad võinud ükskõik kelle ette võtta. Praegu võeti Annus ette, kuid neid tehinguid oli tegelikult väga palju.

"Konkreetsete tehingute puhul olid väärtused õiged, kuid süüdistuse kohaselt oleks need pidanud hoopis sundvõõrandama. Ometi on ka tehingut kinnitanud ja tunnistusi andnud notarid kinnitanud, et tehingud toimusid vastavalt seadusele," lisas Glikman.

Kommentaar

Arvo NõgesJärvevana aktsionär

Ma usun küll, et sealt on võimalik raha tagasi teenida. See on peamine põhjus, miks ma aktsionär olen.

Tegelikult on see täiesti perspektiivitu süüdistus, vähemalt on see kaitsja seisukoht. Eks siin tuleb ka enda sisetunnet arvestada, aga minu investeeritud summad pole väga suured, need on need, mis on Merko jagunemisega jäänud. Olen vahepeal juurde ostnud ja ka maha müünud.

Ühel hetkel tuleb protsessist kindlasti uudiseid. Ma ei välista, et ka mingeid ootamatuid uudiseid.

AS Järvevana

Moodustus jagunemisel ASist Merko Ehitus, millega anti Merko Ehitusele üle ehitusettevõtte majandustegevusega seotud varakogum, v.a kriminaalasjast tulenevad kohustused, sealhulgas tasumisele kuuluvad kahjuhüvitised, trahvid ning muud nõuded kogusummas 250 mln krooni.Puudub tavapärane majandustegevus, ainus eesmärk on ettevõtte ning aktsionäride huvide kaitsmine maadevahetuse kriminaalasjas.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474