6. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merkeli valitsus annab tuumaenergiale pikendust

Saksamaa valitsus jõudis eile õhtul kokkuleppele tuumareaktorite käitusaja pikendamise osas, nõudes samas energiatootjatelt sissemakseid fondi, millest rahastada alternatiivenergia projekte.

Valitsus nõustus pikendama seitsme enne 1980. aastat ehitatud reaktori käitusaega kaheksa aasta võrra ning hoidma kümmet hiljem ehitatud reaktorit käigus veel vähemalt 14 aastat, vahendas agentuur Bloomberg.

See muudaks ära umbes kümme aastat tagasi Gerhard Schröderi valitsuse langetatud otsuse aastaks 2022 tuumaenergiast üldse loobuda.

"See on hea otsus, kuna on majanduslikult mõistlik. Elektrienergia on jätkuvalt kättesaadav mõistliku hinnaga ning taastuvenergeetika areng saab uue tõuke," ütles valitsuskoalitsiooni kuuluvate Vabade Demokraatide eestkõneleja energiaküsimustes Klaus Breil. "Tuumaenergeetika on üleminekuaja tehnoloogia, ilma milleta me hakkama ei saa," lisas ta.

Energiafirmadel tuleb aastail 2011 ja 2012 maksta 300 miljonit eurot ning järgnevail aastail 200 miljonit eurot investeerimisfondi, millest rahastatakse taastuvenergia projekte, ütles Breil.

Lisaks otsustas Saksamaa valitsus tulevast aastast kehtestada tuumakütuse maksu, millest loodetakse eelarvesse aastas 2,3 miljardit eurot.

Kokku võivad energiafirmade erakorralised kasumid reaktorite käitusaja pikendamisest kasvada 6,4 miljardi euro võrra aastas, hindab Saksa majandusinstituut DIW.

Kantsler Angela Merkel on seisnud selle eest, et tühistada varasem tuumaenergiast loobumise otsus ning jätkata tuumaenergia tootmist, kuni taastuvenergia hinnad on alanenud. Praegu on elektrienergia hind Saksamaal Taani ja Itaalia järel kõrgemaid Euroopa Liidus.

Saksa valitsus on reaktorite käitusaja pikendamises küll üksmeelele jõudnud, kuid tõkkeid selle teele võib seada opositsioonis olev sotsiaaldemokraatlik partei. SPD on lubanud plaani vaidlustada konstitutsioonikohtus, kui Merkel üritab seda jõustada Bundesratist ehk parlamendi ülemkojast mööda minnes. Võimule tulles lubab SPD liider Sigmar Gabriel reaktorite käitusaja pikendamise otsuse tühistada, kirjutas Financial Times. 

Saksamaa avaliku arvamuse küsitlused näitavad, et 56% elanikest eelistaks tuumaenergiast loobumist algse plaani alusel. 38% on selle poolt, et reaktorite käitusaega pikendada.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474