27. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Kütte emafirma nõuab riigilt lubaduste pidamist

Tallinna Kütte omanikfirma Dalkia International soovitab riigil pidada kinni varem antud lubadustest toetada ka edaspidi taastuvenergiasse investeerivaid ettevõtteid, ega vähendada taastuvenergia toetussummasid, nagu seda on soovitanud konkurentsiamet.

Taastuvenergia toetused on äärmiselt olulised taastuvaid energiaallikaid kasutavate Eesti energeetikaettevõtete pikaajalistele investeerimisplaanidele, ütles Dalkia Internationali täidesaatev asepresident Bruno de Pellegars.

“Investeerimiskeskkonna stabiilsus on ühtmoodi oluline nii kohalikele kui ka rahvusvahelistele ettevõtetele. Energeetikasektori operaatoritel on õigustatud ootused, et 2007. aastal paika pandud toetuste reegleid järgitakse kogu 12-aastase perioodi vältel,” ütles de Pellegars, lisades et kohalikud taastuvenergia allikad vähendavad riigi poliitilist ja majanduslikku sõltumatust ning toovad kasu paljudele kohalikele tarnijatele ja teenuseosutajatele.

De Pellegars’i sõnul on Dalkia Internationalil Eestis pikaajalised plaanid ning ettevõte on teinud investeeringuid heas usus, et saab siin arendada oma tegevust; tuginedes ka 1992. aastal Eesti ja Prantsuse valitsuse vahel sõlmitud investeeringute vastastikuse soodustamise ja kaitse lepingule.

“Euroopa Liidu kogemus näitab, et toetusi muudetakse vaid peale põhjalikku arutelu taastuvenergiat tootvate operaatoritega. Või siis ei muudeta toetuste põhimõtteid olemasolevatele operaatoritele, vaid ainult uutele tulijatele,” lisas de Pellegars.

Eestisse on investeeritud 2,5 miljardit krooni

AS-i Tallinna Küte emaettevõte Dalkia International on investeerinud Eestisse kokku 2,5 miljardit krooni, seejuures 100 miljonit krooni 2010. aastal ning on viimasel ajal andnud heakskiidu uutele investeeringutele.

“Tallinna Küte kaasajastab Tallinna soojusvõrgu katlamajasid, et need saaks kasutada kohalikku kütust ning rajab soojuspumba Paljassaare veepuhastusjaama. Kuni 750 miljoni kroonini ulatuvate investeeringute tulemusena kaetakse Tallinna soojusenergia vajadus kohalike ja taastuvate energiaallikatega. Selle tulemusena langeb soojahind Tallinnas ligi 15 protsendi võrra, sest Dalkia on saavutanud soojusenergia odavnemise ka teistest Eesti linnades, mida me kütame,” märkis de Pellegars. 

Dalkia International tegi investeeringu Väo elektrijaama (Tallinna Elektrijaam) 2009. aastal, olles eelnevalt põhjalikult analüüsinud jaama tegevuse väljavaateid. “Kuigi Eesti oli tol hetkel majanduslanguses, pidasime investeeringut sobivaks,” ütles de Pellegars. Väo elektrijaamas kasutatakse kohalikku ja taastuvat kütust (90 protsenti puiduhaket ning 10 protsenti turvast), mis tähendab, et energiatootmine on keskkonnasõbralik ning ei sõltu imporditud energiakandjatest.

Alates 1999. aastast Eestis tegutsev Dalkia International ei ole endale kordagi siit endale dividende maksnud, vaid kogu kasum on reinvesteeritud.

Dalkia on globaalne energeetikaettevõte, mis tegutseb enam kui 40 riigis ning mille käive oli 2009. aastal üle kaheksa miljardi euro (üle 125 miljardi krooni). Jättes kõrvale spetsialiseerunud allüksused, moodustab rahvusvaheline tegevus 57 protsenti Dalkia tegevusest.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474