22. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õiguskantsler: kohus kaalugu vee ja solgi hinda

Tallinnas kehtivate veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hindade õiglus vajab kohtulikku hinnangut, teatas õiguskantsler Indrek Teder.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium otsustas täna, et ei anna sisulist hinnangut Tallinna linnavalitsuse kehtestatud veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hindade põhiseaduspärasusele, kuna riigikohtusse oli vastava pöördumise teinud õiguskantsler, kel kohtu hinnangul puudub õigus vastavad hinnad kehtestanud haldusakti üle järelevalve teostamiseks.

„Olen endiselt arvamusel, et hindade õiguspärasusele tuleb anda kohtulik hinnang, isegi kui õiguskantsler ei ole õige selles küsimuses kohtusse pöörduma,“ ütles Indrek Teder.

Tänase lahendi järgi on vaidlusalused hinnad kehtestatud haldusaktiga, mis puudutab lisaks Tallinna Veee vee- ja kanalisatsiooniteenuse tarbijate õigusi ja mille subjektid on kindlaks määratavad. „Seega peaks olema võimalus kohtusse pöörduda AS Tallinna Vesi veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuseid tarbivatel ärksatel isikutel. Nad võiksid võtta julguse rindu ning kvalifitseeritud õigusabi toel paluda kohtul anda hinnang Tallinnas kehtivatele veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hindade õiglusele,“ märkis õiguskantsler.

Kaebuse esitamisel on abiks konkurentsiameti ja õiguskantsleri analüüsid. „Siinjuures pean möönma, et kehtiva õiguse pinnalt on mõned küsimused ebaselged. Näiteks see, kas alates 1. novembrist 2011 on need hinnad kehtestatud Tallinna linnavalitsuse õigusaktiga või ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seaduse § 16 lõikega 6. Märgin veel, et üldkohtusse pöördumisel võib olla tarvidus ka uueks põhiseaduslikkuse järelevalve menetluseks, sest kui käsitada Tallinna linnavalitsuse määrust kehtetuna, siis kehtivad hinnad Tallinnas edasi ühisveevärgi ja –kanalisatsiooni seaduse alusel,“ ütles Teder.

Ühtlasi leiab õiguskantsler, et Harju maavanem peaks analüüsima, kas Tallinna linnavalitsuse akt, mis kehtestab Tallinna põhitegevuspiirkonnas veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hinnad, kehtib ja kas seetõttu on maavanemal võimalik vaidlustada haldusakti kohtus. Vaidlustamisel võivad olla abiks samad Konkurentsiameti ja õiguskantsleri  koostatud analüüsid.

Õiguskantsler juhib tähelepanu ka riigikohtu märkusele tänases pressiteates, et „1. novembril kehtima hakanud ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seaduse muudatuste tulemusel on õiguskantsleri poolt vaidlustatud määrus sisuliselt muutunud kehtetuks.“

Ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seaduse § 16 lg 6 sätestab, et kuni vee-ettevõtja kehtestab selles seaduses ettenähtud korras hinnaregulatsiooni nõuetele vastava veeteenuse hinna, osutatakse veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenust tarbijatele vana hinnakirja järgsete hindadega.

„Lugedes leheveergudelt AS Tallinna Vesi ja konkurentsiameti vahelisest vaidlusest, julgen karta, et Tallinna linnavalitsuse kehtestatud veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hinnad jäävad sisuliselt veel pikaks ajaks kehtima. Seega on jätkuvalt küsimuseks, kas Tallinnas kehtivad veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hinnad on õiglased,“ märkis Teder.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474