13. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Investor Toomas ostis Hispaania aktsiaid

Investor Toomas ostis täna Hispaaniast Banco Santanderi ja kindlustusseltsi Mapfre aktsiaid.

Toomas ostis 500 Banco Santanderi aktsiat hinnaga 8,468 eurot tükist ja 2000 Mapfre aktsiat hinnaga 2,25 eurot tükist. Mõlema ettevõtte näol on tegemist rahvusvaheliste ettevõtetega.

Banco Santander on agressiivne laieneja. Kui kriisis olid paljud pangad hädas ja müüsid oma üksuseid, siis Banco Santander oli mõnelgi korral ostjaks. See pank väärtustab kõrgelt jaepangandust. Pank on lisaks koduturule Hispaaniale erindatud väga tugevalt Ladina-Ameerikas. Panga detsembri alguses tehtud presentatsioonist selgub, et arenevate turgude osa ärikasumis oli 44 protsenti ja arenenud turgude oma 56 protsenti. Hispaania pangandussektoris käib hoiukassade struktureerumine suuremateks ja mahtude asemel rohkem kasumlikkusele keskendumine. See vähendab konkurentsi ja lubab teistel pankadel suurema kasumlikkusega turuosa kasvatada.

Panga aktsia on atraktiivselt hinnatud. Aktsia hinna-raamatupidamisväärtuse suhe oli 0,95 ja hinna-kasumi suhe 8,3. Panga turuväärtus oli 67 miljardit eurot. Pank peab tähtsaks dividendi maksmist. Dividenditootluseks oli 4,7 protsenti.

Hispaania suurim kindlustusselts Mapfre tegutseb lisaks Hispaaniale veel 44 riigis. Hispaania osa preemiate kogumisel oli 41,5 protsenti, mujalt saadi neid 58,5 protsenti. Mullu üheksa kuuga kasvas seltsi tulu 9,2 protsenti ja kogutud preemiad 8,2 protsenti, kuid kasum aktsia kohta vähenes üheksa protsenti. Vaatamata väiksemale kasumile maksti 2010. aastal sama palju dividendi, kui 2009. aastal. Alates kriisi algusest on selts kasvatanud dividendi 36,4 protsenti. Aktsia hinna-kasumi suhe oli 7,1 ja dividenditootlus 5,8 protsenti. Seltsi turuväärtus oli 6,7 miljardit eurot.

Ostu ajendiks oli eilne vähemalt ajutine investorite meelestatuse paranemine Hispaania aktsiaturu suhtes ning tänane tõusu jätkumine. Eesmärk oli võtta sisse väikesed positsioonid, et neid siis vastavalt arengutele suurendada. Need ettevõtted on hästi juhitud ning ei tegutse pelgalt Hispaanias, mistõttu nende riski on ehk üle hinnatud. Banco Santander avab tee ka Ladina-Ameerika pangandusturule, kus see bränd on tuntud (turuosa ca 10 protsenti) ning pank kuulub seal suuremate hulka. Lisaks tegutseb pank ka näiteks Poolas, Ühendkuningriigis ning hiljuti osteti SEB käest ära osa Saksamaa operatsioone. Mapfre aktsia ost on Toomase esmakordne kindlustusseltsi aktsiaost. Kuni tänaseni puudusid Toomase portfellis finantssektori aktsiad.

Investor Toomas on Äripäeva välja mõeldud tegelane, kelle käsutusse anti 2002. aasta alguses investeerimiseks miljon krooni reaalset raha. 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474