17. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektribörsilt osteti 32% kogutarbimisest

Põhjamaade elektribörsilt on alates 1. aprillist 2010 Eesti sisetarbimise katmiseks ostetud 1,8 TWh elektrit, mis moodustab perioodi kogutarbimisest ligi 32%, teatas Elering. 

Üheksa kuu keskmine elektrihind börsil oli 46,35 eurot MWh. Võrreldes kevadega on hind tõusnud, kuid neljal viimasel kuul püsinud stabiilselt 50 euro tasemel.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et elektri kõrge hind Põhjamaades näitab hästi sealse kiire majanduse taastumise valguses vajadust uute tootmisvõimsuste ja ühenduste järgi regioonis. „Suur hinnavahe oli tugevaks stiimuliks Eesti tootjatele toota maksimaalsel võimsusel ning müüa Põhjamaade turule. Eesti elektrisüsteemi saldo on detsembris igatunniselt keskmiselt 500 MW ülejäägis, mis näitab ilmekalt, kui suur on piisavate ühendusvõimsuste olemasolul tootjate võimalus teenida raha elektrimüügiga“, lisas Veskimägi.

Kokku on Nord Pool Spot (NPS) elektribörsilt üheksa kuuga ostetud 2,8 TWh energiat, millest  pea kolmandik (1 TWh) liikus Lätti.

NPS Eesti hinnapiirkonnas müüdi üheksa kuu kokkuvõttes 3,8 TWh elektrienergiat, millest Eesti turuosaliste poolt müüdud kogus moodustas 3,5 TWh. Leedust imporditi Eesti hinnapiirkonda 47 GWh elektrienergiat ning Lätist 261 GWh.

Võrreldes novembriga vähenesid detsembris jätkuvalt elektribörsilt ostetud kogused, mis oli tingitud suurenenud tootmisest Lätis ja Leedus. Samal ajal olid müüdud kogused elektribörsi suurimad (509 GWh). Müügi suurenemise põhjuseks on hinnaerinevus Eesti ja Soome piirkondade vahel, mis andis Balti riikide elektritootjatele hea võimaluse ekspordiks Põhjamaadesse.

NPS Eesti hinnapiirkonna detsembrikuu keskmine hind oli 52,77 EUR/MWh, NPS Soome 91,34 EUR/MWh ja Baltpooli keskmine hind 47,82 EUR/MWh. Hinnaerisuse detsembris tingisid nii külm talv, madal hüdroreservuaaride täituvus Norras, Rootsi tuumajaamade plaanilised hooldused ning samuti mitmed mitte plaanilised katkestused. Norras moodustab hüdroenergia osakaal ca 98 % tootmisest, Rootsis ca 45% ja Soomes ca 15%.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474