18. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõputu vaidlus vangla asukoha üle

Täna selgub esimese astme kohtus, kas Eesti edukaim ettevõte Vopak E.O.S. suudab vaidlustada uue Tallinna vangla ehitusloa Maardus ettevõtte terminalist vaid 100 meetri kaugusele.

Neljakordse Äripäeva edukate ettevõtete edetabeli võitja Vopak E.O.S.-i hinnangul mõjutab uuele vanglale planeeritud asukoht ettevõtte äritegevust ning piirab ettevõtte praegust tegevust ja tulevikuplaane. „Arvame, et Vopaki äritegevust võidakse suure tõenäosusega hakata peale vangla rajamist tekkivas uues riskiolukorras piirama,“ selgitas ettevõtte juhatuse esimees Arnout Lugtmeijer.

Ettevõte on selleks aastaks planeerinud 25 miljoni euro suuruse investeeringu Termoil terminali ehitamiseks, kuid kohtuvaidluse tõttu on see blokeeritud. „Praegu peame investeeringu tegemiseks saama sisuliselt riigilt nõusoleku. Situatsioon on kurb, kuna asume väga tugevas konkurentsikeskkonnas ja vanglal on otsene mõju meie ärile ning tervele logistikasektorile,“ rääkis Lugtmeijer.

Vaidlused riskide üleJustiitsministeerium juhib tähelepanu asjaolule, et kuna detailplaneering selles asukohas on juba allkirjastatud ja AS E.O.S. oli sellega 2007. aastal ka nõus, siis Eesti seaduste järgi pole seda võimalik enam vaidlustada. „Seega käimasolev vaidlus ehitusloa üle saab mõjutada vaid vangla ehitamise tingimusi,“ teatas justiitsministeerium pressiesindaja vahendusel. 

Lugtmeijer väidab, et detailplaneeringuga oldi nõus vaid tingimusel, et tehakse põhjalik riskianalüüs. „Meie poolt 2008. ja 2009. aastal tellitud riskianalüüsi tulemused kinnitasid, et Maardusse ei ole mõistlik vanglat rajada,“ rääkis ta. „Vangla ja terminali vahemaa on kaugelt liiga lühike, et täidaks piisava turvatsooni nõudeid, ja need reeglid on riik ise loonud.“

Justiitsministeeriumi teatel ei päästeameti ega keskkonnateenistuse hinnangul Vopak E.O.S.-i terminal ja torud ohtlikud ei praegu töötavale Tallinna vangla osale ega ka uuele Tallinna vanglale. „Kui amet ja teenistus oma hinnangutes eksivad ning Vopak E.O.S.-i tegevus on sedavõrd ohtlik, kui ettevõte väidab, on kõige suuremas ohus ligiduses elavad Muuga aedlinna elanikud,“ põhjendas ministeerium.

Läbirääkimised ei viinud kuhugiRiik ja RKAS on justiitsministeeriumi hinnangul kasutanud vangla ehituse ettevalmistamiseks umbes 20 miljonit krooni. „Riigil ei ole võimalik ühe eraettevõtte huvides nii suurt summat maksumaksja raha maha visata,“ teatas justiitsministeerium ja lisas, et krundi vahetamine võib kõne alla tulla üksnes siis, kui kõik nii praeguses asukohas tehtud kulutused kui ka uues asukohas tehtavad kulutused riigile küllaldaselt hüvitatakse.

Lugtmeijeri sõnul on nad alates 2008. aastast püüdnud Riigi Kinnisvara ASi, justiitsministeeriumi ja kogu valitsuskabinetti veenda, et see asukoht on vale ja segab kogu siinset tööstust. Tookord väitis teine osapool Lugtmeijeri sõnul, et on kulutanud 20 miljonit krooni ehk 1,3 miljonit eurot. "Meie pakkusime neile eelmise aasta oktoobris seda raha kulude katteks, kuid meie üllatuseks tulid nad 30 päeva pärast vastusega, et loobuvad pakkumisest,“ rääkis Lugtmeijer. Tagasilükkamises oli kirjas, et pakkumisest loobutakse, kuna puudub alternatiivne asukoht vangla ehituseks. Nüüdseks on see leitud, detsembris teatas RKAS, et sobivaimaks alternatiivseks asukohaks valiti Rosamil OÜ pakutud Soodevahe kinnistu Rae vallas.

Justiitsministeeriumi esindaja põhjendas Äripäevale kompromissi tagasilükkamist sellega, et pakkumist peeti liiga väikeseks. Samas ei avalikustanud nad summat, mis praeguseks juba kulutatud on.

Miniteerium esitanud omapoolse hagiJustiitsministeeriumi kinnitusel nõrgendab Vopaki õiguslikke positsioone piirkonnas ka see, et tema ehitatud raudteel ja naftasaaduste torul puudub korrektne õiguslik alus. Riik on omakorda alustanud Vopaki vastu hagi, millega nõuab seitsme aasta jooksul riigi maa kasutamise hüvitamist.

Lugtmeijeri sõnul on Vopaki tegevus alates ehituste algusest 2001. aastal olnud kooskõlas vajalike ametitega. „2010. aastal hakkas justiitsministeerium väitma, et me kasutame seda maad illegaalselt ning peame sealt kõik terminali rajatised eemaldama. See ei ole mõeldav, kuna oleme omalt poolt kõik õigesti teinud,“ rääkis Lugtmeijer.

Mis saab?Peaminister Andrus Ansipile on seoses vangla ehitusega ning Vopaki investeeringutega pöördumise teinud ka Eesti logistikaklaster ja majandusminister Juhan Parts. Mõlemad soovitasid jõuda kompromissile, kus ettevõte kompenseeriks osaliselt vanglaprojekti kulud ning valitsus omalt poolt jätkab vangla rajamist uues asukohas.

Siiski ei pea justiitsministeerium vajalikuks uue Tallinna vangla krunti vahetada. „Leiame, et olemasolev asukoht on vangla jaoks sobiv,“ seisis vastuses. Eelmise nädala valitsuse pressikonverentsil vihjas justiitsminister Rein Lang aga, et RKAS otsib Tallinna Vangla uuele asukohale Maardus alternatiivi, kuna kohtuvaidlus Vopakiga võib kesta aastaid.

Lugtmeijer on enda sõnul proovinud olukorda selgitada kõikidele inimestele, kes Eestis otsuseid vastu võtavad. "Ma ei ole tegelikult kohanud veel kedagi, kes ei nõustu meie seisukohaga, välja arvatud üks inimene justiitsministeeriumis," rääkis ta.

Taust:* AS Vopak E.O.S. on Baltimaade suurim sõltumatu terminali operaator, kellel on kolm moodsat terminali, juurdepääs süvaveekaidele, arenenud sadamainfrastruktuur ja oma raudtee-ettevõte

* Ettevõte kuulub sõltumatusse terminalide võrgustikku Royal Vopak, mis on oma ekspertvaldkonnas globaalse turu liider.* Valitsus tegi 2005. aastal otsuse rajada uus Tallinna Vangla Maardus Narva mnt 13 asuvale maa-alale. Vangla detailplaneering kehtestati 2007. aastal.*Justiitsministeerium märgib, et AS E.O.S. saatis 2007. aasta oktoobris Maardule uue Tallinna vangla detailplaneeringu kohta kinnituskirja. Kirjas, mille allkirjastasid ettevõtte juhatuse liikmed Anatoly Burnosov ning Boriss Akulenko, seisab: „AS E.O.S. käesolevaga kinnitab, et loobub kõigist Vana-Narva mnt 13 maaüksuse ja lähiala detailplaneeringu kohta esitatud mittenõustuvatest ettepanekutest ja vastuväidetest ning on nõus nimetatud detailplaneeringu kehtestamisega.“*2009. aasta suvel andis Maardu linn välja ehitusload vangla rajamiseks.*18.02.2010 toimus esimene kohtuistung. Terminalioperaator Vopak E.O.S. vaidlustas Maardu tööstuspiirkonda kavandatava vangla ehitusloa, väites, et vanglale pakutud asukoht mõjutab ettevõtte äritegevust ning tekitab tõsiseid piiranguid praegusele tegevusele ning tulevikuplaanidele.*Vopak E.O.S. ja RKAS alustasid läbirääkimisi 2010. aasta suvel, et saavutada kompromisslahendus*2010. aasta oktoobris esitas Vopak RKAS-le kompromissiettepaneku, mis novembris tagasi lükati*23. detsembril valis RKAS kavandatava Tallinna uue vangla alternatiivseks asukohaks Rae vallas asuv Soodevahe kinnistu

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474