15. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tokyolased pagevad linnast 

Tokyo poole hõljuv radiatsioon on pannud mõned pealinlased pagema ning paljusid kokku ostma hädavajalikke kaupu.

Radiatsioonitase, mida on senini Tokyos mõõdetud, polevat Jaapani ametlike teadaannet kohaselt „probleem“, vahendas Reuters. Väliseksperdid pole siiski ühel meelel, kas pealinnas mõõdetud radiatsioonitase on kahjulik või mitte.

“Edasise radioaktiivsuse lekke võimalus kasvab,” pöördus Jaapani peaminister Naoto Kan sünge näoga oma rahva poole. “Me teeme kõik, et vältida lekke levikut. Ma tean, et inimesed muretsevad, kuid palun teid rahu säilitada,” lisas peaminister.

“Radioaktiivne materjal jõuab küll Tokyosse, kuid see pole inimestele kahjulik, kuna enne Tokyosse jõudmist on see laiali hajunud,” ütles keskkonnateaduste haridusega Hokkaido Ülikooli professor Koji Yamazaki. 

Vaatamata rahu säilitamist paluvatele teadetele pagevad Tokyo elanikud linnast või kiirustavad poodidesse varusid täiendama. Nii mõnigi Tokyo pood on tühjaks ostetud toidust, joogiveest, näomaskidest, raadiotest, taskulampidest, küünaldest ja magamiskottidest.

Fukushima Daiichi tuumaelektrijaama reaktori number 4 läheduses mõõdeti radiatsioonitasemeks kuni 400 millisiivertit tunnis, teatas Jaapani valitsus. Maailma Tuumaassotsiatsiooni andmetel on 100 millisiivertit aastas selline tase, mis võib põhjustada vähki.

Umbes kaheksa tundi peale plahvatust ütles Maailma Meteoroloogiaorganisatsioon, et tuul levitab radioaktiivset materjali üle Vaikse ookeani, eemale Jaapanist ja teistest Aasia riikidest.  

Fukushima tuumajaama operaator on 750 töötajat jaamast välja viinud, jättes vaid 50 tööle. Õhuruum tuumajaamast 30 km raadiuses on suletud lennuliiklusele ning 20 km raadiusest on inimesed evakueeritud.

Hiina reageeris olukorrale öeldes, et radiatsiooniohu korral on nad valmis inimesi kõige enam mõjutatud piirkondadest evakueerima. Air China teatas, et on lennud Tokyosse tühistanud.

Paljud saatkonnad on soovitanud oma töötajatel ja riigi kodanikel lahkuda radiatsioonist mõjutatud piirkondadest. Turistid on katkestanud oma puhkused ning rahvusvahelised organisatsioonid on kas sundinud töötajaid riigist lahkuma või öelnud, et kaaluvad kolimist väljapoole Tokyot.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474