29. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sakslastelt tuumaenergiale selge ei

Saksa võimukoalitsiooni hävitav kaotus Baden-Württembergi liidumaa valimistel sunnib kantsler Angela Merkelit valitsuse energiapoliitika kavasid ümber vaatama.

Ligi kuuskümmend aastat Daimleri ja Porsche liidumaal valitsenud kristlikud demokraadid (CDU) said nädalavahetusel toimunud valimistel halvima valimistulemuse 1952. aastast. Tuumaenergia vastastel rohelistel tekkis aga esmakordselt võimalus jõukal liidumaal valitsusohjad haarata.

„Nende valimiste tulemused otsustati Jaapanis,“ nentis CDU parteisekretär Baden-Württembergis Thomas Strobl.

Maavärinast ja tsunamist põhjustatud kriis Jaapani tuumajaamades suurendas taas sakslaste hirme tuumaenergeetika ees ning tõstis toetust rohelistele, kes Baden-Württembergi valimistel oma valimistulemust kahekordistasid. Kokku saadi ligi 24,2% häältest, mis kaalub koalitsioonis sotsiaaldemokraatidega üles CDU ja Liberaalsete Demokraatide häältesaagi.

Merkeli vangerdus vahetult valimiste eel, kus ta andis korralduse riigi vanimad reaktorid ohutuskontrolliks ajutiselt seisata ja reaktorite käitusaja pikendamise plaanid uuesti ümber vaadata, ei suutnud valijate toetust kindlustada.

Lisaks toimusid nädalavahetusel Saksamaa suuremates linnades – Berliinis, Münchenis, Hamburgis ja Kölnis enam kui 250 000 osalejaga väljaastumised tuumaenergia vastu.

Merkeli valitsuse esialgne plaan oli tühistada kantsler Gerhard Schröderi valitsuse otsus 2022. aastaks tuumaenergeetikast loobuda ning jaamade käitusaega pikendada. Nüüd on tõenäoline, et enamust ajutiselt suletud vanemaid reaktoreid enam ei käivitatagi ning Saksamaa kiirendab tempot üleminekuks taastuvenergiale, ütles eile CDU peasekretär Hermann Groehe.

Vanemate reaktorite arvele langeb üle 25% Saksamaal toodetud tuumaenergiast, mis omakorda moodustab 23% riigi kogu energiatoodangust.

„Täna tehti lõplik otsus tuumaenergia tootmise lõpetamiseks Saksamaal,“ ütles eile opositsioonis olevate Sotsiaaldemokraatide juht Sigmar Gabriel.

Börsil tõusid eile nii tuuleenergia klastri firmade aktsiad kui Euroopa heitmekvootide hinnad, kuna vähemalt esialgu suureneb reaktorite sulgemisest fossiilsete kütuste tarbimine.

„Prognoosime 2011. a lõpuks heitmekvoodi hinnaks 21 eurot tonnilt,“ ütles eile Deutsche Banki analüütik Mark Lewis.

Saksamaa valimistulemustest sattus eile surve alla ka euro, kuna valitsuskoalitsiooni kaotus oli uus ränk tagasilöök Angela Merkelile. See õõnestab Merkeli autoriteeti ning võib veelgi kitsendada kantsleri manööverdamisruumi euroala kriisi lahendamisel. Merkeli kolleegid CDUst teevad ilmselt kõik selleks, et piirata Saksamaa heldet rahalist toetust euroala nõrgematele liikmesriikidele, kirjutas eile Wall Street Journal.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474