5. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikontroll: kriis sõi omavalitsustes valusaimalt teede- ja haridusraha

Omavalitsuse tegevusvaldkondadest on kahel viimasel aastal kulud vähenenud kõige rohkem hariduse ja majanduse valdkonnas, selgub riigikontrolli ülevaatest.

Omavalitsuste esitatud andmetest selgub, et 2010. ja 2008. aasta võrdluses on väljaminekuid kokku tõmmatud ligikaudu 4,2 miljardi krooni (268 miljoni euro) eest. Tulude vähenemine on perioodil 2009–2010 saanud osaks ligikaudu 90%-le omavalitsustest. Omavalitsuste tulud on võrreldes 2008. aastaga vähenenud ligikaudu 2,9 miljardit krooni (185 miljonit eurot) ehk 13%.

Majandamiskulude ja investeeringute vähendamise tõttu on enim kannatanud teede ja tänavate seisund ning tänavavalgustus. Teede ja tänavate seisundi halvenemist ärajäänud investeeringute ja hooldustööde tõttu on kriisiperioodil täheldanud 82% omavalitsustest ning tänavavavalgustuse pealt on selle tööaega lühendades kokku hoidnud 66% KOVidest. 33% arvates on kulude vähenemisega halvenenud ka avalike hoonete kasutusvõimalused (näiteks on kriitilise piirini vähendatud energiatarbimist).

Probleeme rahaliste kohustuste täitmisel on kogenud kolmandik omavalitsustest. Enim on esinenud probleeme võla tähtaegse tasumisega kaupade ja teenuste hankijatele  – seda on kogenud 27% KOVidest.

Samal ajal ei ole omavalitsusasutuste arvu tulude vähenemine oluliselt mõjutanud. Siiski oli teenistujate arvu paaril viimasel aastal vähendanud 50% küsitletud omavalitsustest ning 37% hinnangul oli vähenemine tingitud tulude kahanemisest. 213 vastanud omavalitsuses vähenes teenistujate arv kokku 4%. Lisaks teenistujate arvule on enam kui pooled omavalitsused (58%) olnud sunnitud vähendama ka teenistujate palka, mis 2008. aastaga võrreldes on omavalitsustes keskmiselt kahanenud 10%.

2010. aasta kevadel koostas riigikontroll ülevaate omavalitsuste tulude, kulude ja finantsseisu muutusest 2009. ja 2008. aasta võrdluses ning tõdes, et omavalitsuste reaktsioon majanduskriisile, mis pidanuks väljenduma eelarvekulude vähendamisena, jäi aeglaseks.

2010. aasta andmeid eelnevale lisades saab aga täheldada, et mitmed omavalitsused on teinud viimasel aastal täiendavaid kulukärpeid ning eelarvete seisu on oluliselt parandatud.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474