13. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokia esimene Windows-telefon jõuludeks turul

Microsofti tegevjuht Steve Ballmer ütles esmaspäeval oma partneritele suunatud konverentsil Los Angelesis, et ta usub, et esimesed Nokia Windowsiga telefonid jõuavad jõuludeks müügilettidele. Nendes telefonides on operatsioonisüsteemiks Microsofti uus Mango nimeline versioon Windows Phone platvormist.

"Nokia oleks võinud valida oma (Symbian - toimet.) operatsioonisüsteemi või (Google- toimet.) Androidi, aga nad valisid partnerlussuhte Microsoftiga pärast seda, kui nad nägid meie plaane ja mida meie olime tegemas," ütles Ballmer.

Seega Ballmer kinnitas Nokia plaane ja varasemat lubadust, et esimene Windows Phone platvormil telefon saab valmis selle aasta neljandas kvartalis.

Üks hea, ja ka tõenäoline võimalus uue telefoni lansseerimiseks võiks olla 26. oktoobril Londonis toimuval Nokia Worldi konverentsil. Eesti turule uus telefon siiski jõuludeks ei jõua, sest Nokia kavatseb tuua uue mudeli turule esialgu ainult kuues Euroopa riigis: Prantsusmaal, Itaalias, Saksamaal, Hispaanias, Suurbritannias ja Hollandis.

Nokia avaldab oma teise kvartali tulemused järgmise nädala neljapäeval, 21. juulil. Ise usun, et tulemused on nõrgad ning aktsiahind langeb pärast seda. Põhjendan oma arvamust sellega, et analüüsimajad üldiselt arvavad, et telefonide müük Euroopas ei saavuta varem prognoositud taset, osaliselt Euroopa üha süveneva finantskriisi tõttu - nimelt Nokia käibest kolmandik tuleb Euroopast. Lisaks teleoperaatorid peaaegu hülgasid Nokia suvemudelid E6 ja C7. Nokia menumudelite N8, E6 ja C7 müük on languses ning turg võib nende suhtes olla hilissügisel juba "surnud".

Ise arvan, et Nokia aktsiakurss langeb ka edaspidi sel suvel ja varasügisel. Hind võib langeda isegi 3 euro kanti. Esimene pikaajalisem tõuge ülespoole ehk suunamuutus võiks toimuda oktoobris. Rõhutan, et see on minu subjektiivne arvamus. All on joonis Nokia aktsiakursist viimase aasta jooksul.

Allikas Nasdaq OMX.

Nokia omakapital/aktsia on 3,82 eurot ning varsti ongi aktsiakurss sellel tasemel. P/E suhe ehk hind tulemuse kohta on hetke seisuga 6,94, mis on madal. On tehtud ka arvutusi selle kohta, et kui Nokia müüakse jupikaupa maha, kaasaarvatud patendid, siis võrduks sellest saadav hind 8,1 eurot ühe aktsia kohta. Seega, Nokia aktsia odav ja lähituleviku perspektiivid kaugel roosilistest.

***

Muid teisipäeva börsiuudiseid Soomest lühidalt.

Nomura langetas Nokia sihthinda tasemele 3,9 eurot varasemalt 4,0 eurolt, soovitus on endiselt "vähenda". Nokia aktsia lõpetas teisipäeval 4,18 eurol ning on olnud languses reedest saadik. New Yorgi börsil langes Nokia aktsia eile 2,68%,

Inseneri-/konsultatsioonifirma Pöyry sai tellimuse Türgist ning terasetootja Rautaruukki Rootsist.

Nokian Renkaat jõudis Norra investeerimispanga Investtechi soosikaktsiate tippu. Nimekiri põhineb tehnilisele analüüsile. Teisi Soome börsiettevõtteid selle nädala nimekirjas on Kone, Sponda, Ramirent ning Cargotec.

Helsingi börsiindeks langes eile 1,21% ning Nokia 1,88%. Helsingi börsi suurimad tõusjad ja langejad.

Tõusjad: Elektrobit +4,17%, Exel Composites +3,33%, Oriola-KD B +2,81%, Elcoteq +2,63%, Pohjola Pankki A +2,18% Sievi Capital -3,63%, Neo Industrial -3,73%, Tecnotree -4,17%, Dovre Group -4,65%, Biotie Therapies -6,00%

Langejad:

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474