2. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kesknädala väljaandja optimeeris sotsiaalmaksu

2010. aastal oli Kesknädala väljaandjal MTÜ-l Vaba Ajakirjandus palgakulu küll olemas, kuid tunamullusest rohkem kui kolm korda väiksem ning sotsiaalmaksu enam ei makstud.

Täistööajale taandatud keskmine töötajate arv vähenes 2009. aasta neljalt inimeselt nullile, selgus mittetulundusühingu 2010. aasta majandusaruandest. Palgakulu koos sotsiaalmaksuga oli 2009. aastal, mil mittetulundusühing tegutses üheksa kuud, 681 274 krooni. 2010. aasta 12 kuu kohta tuli palgakuluks 204 636 krooni, seejuures oli sotsiaalmaksukulu 0 krooni.

MTÜ 2010. aasta tulud ulatusid 1 937 779 krooni ja kulud 1 689 396 kroonini, millega jäi ajalehe väljaandja 248 402 krooniga plussi. 2009. aastal sai MTÜ Kesknädala väljaandmisest 580 551 krooni kahjumit, ehkki tulud olid pisut suuremad, 2 175 657 krooni.

Kui võrrelda Kesknädalale laekunud annetusi ja toetusi, siis olid need mõlemal majandusaastal enam-vähem ühes suurusjärgus, 300 000 krooni kandis. Ülejäänud tulu teeniti ettevõtlusest.

MTÜ Vaba Ajakirjandus juhatuse liikme Lauri Laasi sõnul on Kesknädalal praegu 3000 tellijat, ajalehe tiraaž ulatub aga 5000 leheni. Netis loeb Kesknädalat 17 000 inimest kuus. "(Lugejate - toim) arv on aastate lõikes stabiilne püsinud," lisas Laasi.

MTÜ Vaba Ajakirjandus avalikustas majandusaruande alles eile pärast Äripäeva järelpärimist. Laasi ei selgitanud, miks avaldamine viibis.

Majandusaruanne ütleb, et MTÜ Vaba Ajakirjandus asutati 2009. a märtsis, et käivitada ja viia ellu projekte ning tegeleda raamatute, perioodiliste väljaannete ja muu kirjastamisega ning aidata kaasa Eesti ühiskonna täielikule ja objektiivsele informeeritusele Euroopa ja maailma arengutest ja integratsiooniprotsessidest, samuti Eesti rahvusliku identiteedi säilitamisele Euroopa ja maailma kultuuride mitmekesisuses ning teadvustada Euroopa väikerahvaste rolli.

Mullu tegeles Vaba Ajakirjandus peamiselt rahva poliitikalehe Kesknädal väljaandmisega ja seda ilmus 50 numbrit.

Ajaleht Kesknädal on tsentristliku maailmavaate levitaja, olles tasakaalustavaks jõuks lausliberaalsetele meediaväljaannetele. Kesknädalas said sõna kümned poliitikuid, ühiskonnategelased, ajakirjanikud ja kirjanikud, kellest mitmel oli probleeme oma artiklite avaldamisel parempoolses, enamasti väliskapitalile kuuluvas meedias, lisas aruanne.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474